Пенсиите ни 6 пъти по-ниски от германските

Пенсионерите в България взимат над шест пъти по-малки суми от пенсионерите в Германия.

В Гърция взимат над 1000 евро, а във Франция - над 1500 евро

Дори като отчетем по-ниските цени у нас, разликите в изплащаните суми са огромни

Румъния е най-близо до нас

Пенсиите в България са над шест пъти по-ниски от тези в Германия, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната сума, която получава човек с пенсия за стаж и възраст, средно за страната ни е 2715 евро, е в Германия взимат средно по 17 277. Средно на месец пенсионерите в България взимат по 226,20 евро, а в Германия по 1440 евро.

Публикуваните от Евростат данни са за 2021 г., но те ясно показват къде се намира пенсионната система на страната ни спрямо останалите държави от ЕС. А ситуацията не се е променила много, въпреки направените увеличения на пенсиите през последните години. Ниските пенсии в България се дължат на две причини, става ясно от данните на Евростат. От една страна са ниските доходи, върху които се осигуряваме, а от друга са малкият размер на разходите за пенсии спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Тоест пенсиите са ниски не само защото икономиката ни изостава спрямо тази на другите страни, а и защото разходите за пенсии като дял от произведеното в страната са по-малки спрямо нивото в други държави членки на ЕС. Дори след увеличенията на пенсиите, разходите за изплащането им през настоящата година са малко над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. А средно за страните от ЕС разходите за пенсии са 12,9% от БВП. На първите места по този показател са Гърция, където за пенсии дават 16,4% от БВП, Италия с 16,3% и Австрия с 15%.

Най-високи са пенсиите в Люксембург - средно 2575 евро на месец, а на следващите места са Дания с 2417 евро и Австрия с 1958 евро. В България пенсиите са най-ниски спрямо останалите страни от ЕС. Най-близо до нас е Румъния със среден размер на пенсиите 382 евро, което е с над 150 евро повече от изплащаните суми в България. В Гърция средният размер на пенсиите е над 1000 евро, а във Франция е над 1500 евро.

Ако вземем предвид разликата в цените между различните страни от ЕС, се оказва, че българските пенсионери отново са най-бедни, но разликата спрямо останалите страни от ЕС не е толкова голяма. По паритетите на покупателната способност (ППС), който отчита различието в ценовите равнища между страните, средният размер на пенсиите в България е 436,80 евро, а в Германия е 1325,80 евро. По този показател разликата в размера на пенсиите в България и Германия е по-малка, защото цените в страната ни са по-ниски. Но дори и така българските пенсионери са над три пъти по-бедни от тези в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари