Пенсии крепят доходите ни

В рамките на година се увеличава потреблението на плодове, картофи и месо, но намалява консумацията на захар, хляб, зеленчуци и колбаси, показват данните на НСИ.

Намаляват парите от заплати

Живеем средно с 600 лв. на месец

Харчим с 32% повече за дома, но даваме по-малко за храна, транспорт и свободно време

Благодарение на пенсиите доходите на българските домакинства продължиха да растат и през кризисната 2020 г. Доходите на човек от населението през миналата година са се увеличили с 2%. Средно на месец живеем с 601 лв., показват данните на НСИ. Сумата е малка, като се има предвид, че средната заплата за декември е 1468 лв. Но доходите се разпределят между всички в домакинството, и ако в него има деца, безработен или пенсионер доходът на човек пада значително.

Средната заплата расте, но заради по-голямата безработица парите, които влизат в семейните бюджети от заплати, намаляват - с 1,8% за година, средно до 702 лв. на месец. Намаляват и сумите, които влизат в семействата, от допълнителна работа, както и от самостоятелна заетост на хората със свободни професии.

Парите от пенсии в домакинските бюджети обаче нарастват с 12,7% за година. В края на 2020 г. във всяко семейство на месец са влезли средно по 391 лв. от пенсии, което е с 44 лв. повече от същия период на 2019 г. Това се дължи на добавките от 50 лв. към пенсиите, които дава правителството заради кризата. Оказва се, че тези 50 лв. са решаващи доходите на българските домакинства да не намаляват в кризата.

Голям ръст от 117% има и на плащаните в края на 2020 г. обезщетения за безработица. Но другите социални плащания намаляват. Така общата сума на обезщетенията и социалните помощи намаляват със 7% на годишна база.

При разходите на семействата през 2020 г. няма промяна в общата сума на харчените пари. Но разходите за обзавеждане и поддържане на дома нарастват с над 32%. А намаляват разходите за храна, алкохол, транспорт и развлечения през свободното време.

Министър Деница Сачева: Няма решение за 50 лв. добавка през април

Дават по 120 лева за храна

Хората в неплатен отпуск трябва да си плащат здравните осигуровки, каза Деница Сачева.

Още няма решение дали добавката от 50 лева към пенсиите да се изплати и през месец април, съобщи социалният министър Деница Сачева. По думите є нагласата е да има такова плащане и след март, докогато са осигурени средства в бюджета на НОИ.

“Такава е нагласата, защото извънредната епидемична обстановка е удължена до края на месец април”, каза министърът. Тя припомни, че хората в неплатен отпуск заради ограничителните мерки трябва да плащат за своя сметка здравните си осигуровки.

Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лева за храна от Агенцията за социално подпомагане през април. Помощ ще получат хората с пенсии между минималната и официалната линия на бедност или от 300 лева и една стотинка до 369 лева.

Коментари

Задължително поле