Китайският коронавирус стигна до Малайзия и Австралия

Десетки жертви, стотици ранени и срутени сгради след силно земетресение в Турция (ВИДЕО) МВнР: По последни данни няма пострадали българи

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Пенсионен фонд „Доверие“ – личната „банка“ на Прокопиев

Иво Прокопиев

При финансовите си сделки Прокопиев винаги спазва принципа – с малко усилия – много пари, а ако парите са и чужди – това е перфектната комбинация.

В случая с пенсионен фонд “Доверие” обаче границите са прекрачени, защото печалбите на Иво Прокопиев са за сметка на всички български пенсионери, а употребата на парите им за лични бизнес проекти предизвиква не само възмущение от “морала” на бизнесмена с бяла якичка, а несъмнено трябва да доведе и до намесата на държавните органи.

Сделката с “Кварцверке”

На 27 май 2013 година немската “Кварцверке” купува 6,6% от акциите на “Каолин”. По това време “Алфа финанс холдинг” на Иво Прокопиев е мажоритарен собственик на най-голямото предприятие за добив на каолинова суровина в Европа, а пенсионен фонд “Доверие” е акционер в предприятието с 3,5 млн. акции. Знаейки, че сделка с “Кварцверке” ще има (мажоритарният пакет от “Каолин” е договорен за продажба още през декември 2012г.), “Алфа финанс” първо изкупува акциите на “Доверие” на цена 1,73 лв. всяка, а после продава 2 млн. от тях на свързаните с Прокопиев кипърски компании “Уиклеф” и “Столбърг” за цена от 1,45 лева. Така акционерите на пенсионната компания веднага са ощетени с няколко милиона лева, защото само след няколко часа “Доверие” е можела да продаде акциите на “Каолин” три пъти по-скъпо. Вместо “Доверие” обаче на 27 май именно кипърските “Столбърг” и “Уиклеф” продават на немската “Кварцверке” придобитите преди това от “Доверие” акции на “Каолин”, но вече за близо 4 лева всяка акция. Така печалбата на Прокопиев от тази схема, и то само за 2 млн. акции, е 5 млн. лева. Печалба, която “Доверие” удобно пропуска да реализира само.

Важна подробност е, че сред собствениците на “Доверие” е дружеството “Грийн Ейкърс”, като то е вторият по големина акционер. Зад него стои “АМ Рисърч”, което пък е еднолична собственост на “Алфа финанс холдинг”(основното дружество на Прокопиев).

Схемата с облигациите на “Алфа енерджи холдинг”

“Алфа енерджи холдинг” е едно от многото дружества на Прокопиев, зад което стои “Соларпро холдинг”, занимаващо се със строежа и експлоатацията на соларни паркове. През декември 2009 г. “Алфа енерджи холдинг” издава емисия облигации за 6,2 млн. евро, която е пласирана в условията на частно предлагане, а фондът на “Доверие” изкупува част от нея. Групата на “Доверие” придобива общо 28% от емисията.

Няколко смущаващи моменти разкриват поредната машинация на олигарха, като разследване на агенция БГНЕС от 2013 г. хвърля светлина върху тях. Първо “Алфа енерджи холдинг” не листва емисията за търговия на борсата, както е предвиждал първоначалният проспект. По този начин придобитите облигации от “Доверие” остават без котировки за оценка на емисията, без реална цена и без възможности да се разпоредят с нея. Второ, “Алфа енерджи холдинг” пропуска да плати на кредиторите си амортизационно плащане в края на декември 2012 г. Причината е неясна, но това явно не е притеснило “Доверие” , които се съгласяват с това предложение на емитента.

След това, според одобрено на общо събрание на облигационерите решение, пенсионният фонд на “Доверие” и се съгласява да се смени емитентът и “Алфа енерджи” заменя “Алфа енерджи холдинг”. Собственик на новото дружество емитент става офшорката “Грийн бърд инвестмънт”. Неин управител е живеещият в Монако и напълно неизвестен Марсел Ян Вилий Деркс, а компанията собственик на “Грийн бърд инвестмънт” се оказва дружество, обявено в процедура по несъстоятелност. Така отговорни за плащането на дълга, в който са инвестирали “Доверие”, стават чужди дружества с неясни капитали, без никакви активи, а някои от тях и фалирали. Наистина “достойна” схема за олигарх от ранга на Прокопиев.

През април 2013 г. от Комисията за финансов надзор реагират, разписвайки задължителна инвестиционна препоръка към “Доверие” да продаде облигациите. “Доверие” обаче отказва да изпълни предписанието. Така задълженията по облигациите, прехвърлени на фалирала компания, остават във фондовете на “Доверие”. Т.е. оказва се, че в актива си пенсионната компания има единствено облигации на хартия, с неясна стойност. А парите, платени за закупуването на облигациите, остават при Прокопиев – пари, набрани от пенсионните осигуровки на българските граждани.

Частно слънце за Прокопиев с 43 млн. лева от парите на пенсионерите

“Пи Ви Инвестмънтс” е друго свързано с Прокопиев дружество, управлявано от дясната му ръка и бивша негова секретарка Десислава Недкова, макар номинално да е собственост на “Алтернатив инвестмънтс” (което пък се притежава от кипърска офшорка).

Отново БГНЕС разкрива поредната далавера, свързана с пласирани от “Пи Ви Инвестмънтс” през май 2012 г. две емисии корпоративни облигации, с които трябва да се финансира изграждането на соларни паркове.
Първата емисия облигации е на стойност 32,3 млн. лева и е предназначена за изграждането на фотоволтаичната централа “Добрич”, собственост на дъщерното на “Пи Ви Инвестмънтс” дружество – “Компания за енергетика и развитие” ЕООД. Втората емисия е за 11,5 млн. лева, като целта й е да се наберат средства за построяването на друга централа – “Перун”, която е с проектна мощност от 4,92 MWp. “Перун” е собственост на друго дъщерно дружество на “Пи Ви Инвестмънтс” дружество – “Грийн енерджи парк”. Както и в случая с “Алфа енерджи холдинг” облигациите са пласирани в условията на частно предлагане, а купувач, не е изненада за никого, отново е пенсионният фонд “Доверие” .

Не само е странно, че пенсионен фонд “Доверие” гласува такова “доверие” именно на Прокопиев, но тези сделки освен всичко друго са и изключително рискови, защото няма практика пенсионни дружества да поверяват парите за пенсии в проекти, чието осъществяване най-малкото не е завършено към момента на инвестицията.

Разбира се, в случая подобно поведение може съвсем лесно да се обясни с влиянието, което Прокопиев вероятно има върху ръководството на фонда, а и със самото му акционерно участие в “Доверие”. Така на практика се получава изключително скандална симбиоза между личните бизнес проекти на “добрия” олигарх и нуждата от финансиране, която нужда обаче не е покрита по нормалния начин – от банки, с всички произтичащи от това рестриктивни условия, които поставя банковото кредитиране, а е реализирано със “свободни” пари на свързания с Прокопиев пенсионен фонд.

Нещо повече, и при тези изкупени облигации условието е било те да се листнат на борсата, а при липса на допускане до регулиран пазар в срок от 6 месеца от издаването на емисията облигационерите са могли да поискат изплащане на стойността им, а емитентът е бил длъжен да го направи. Пенсионните компании обаче, услужливо за Прокопиев, за пореден път “пропускат” възможността да си поискат парите.

Последен (засега) опит за източване на “Доверие”

Репо сделката представлява прехвърляне на ценни книжа с ангажимент за обратното им изкупуване по определена цена на определена бъдеща дата. Обратното изкупуване се нарича обратна репо сделка от гледна точка на купувача на ценните книжа. Иначе казано, репо сделката може да се разглежда като краткосрочен заем срещу залог на ценни книжа.

На 29.10.2012 г. трите пенсионни фонда на “Доверие” започват репо сделки за 6 млн. лв. с акции на “Каолин”, като инвестиционен посредник е “Булброкърс” (разбира се – собственост на Иво Прокопиев). Самите акции са заложени от мажоритарния собственик на “Каолин” по това време – “Алфа финанс холдинг”.На 28.03.2013 г. Комисията за финансов надзор обаче успява да спре източването на “Доверие”, като налага задължително предписание на пенсионната компания, според което не следва да се сключват нови репо сделки, както и да не се продължава срокът на вече сключените такива с акции на “Каолин” за срок от 6 месеца. От “Доверие” са принудени да изпълнят указанието на регулатора и на 31.05.2013 г. репо сделките и на трите пенсионни фонда са затворени.

Тези и други подобни действия на Комисията на финансов надзор, която единствена прави опити да спре финансовите машинации на олигарха, не остават “ненаказани”. На страниците на “Капитал” и “Дневник” е подета злостна кампания против регулатора и лично против председателя на комисията Стоян Мавродиев.
Заключението на държавния орган обаче е категорично – фирмите на Иво Прокопиев са извършили десетки нарушения на законодателството, включително съмнения за пране на пари, избягване на данъчно облагане, извършване на дейности извън издадения лиценз, увреждане на правата на миноритарните акционери, непредоставяне на информация относно произхода на средствата, трайно неизпълнение на наложените принудителни административни мерки, както и незачитане на влезли в сила съдебни решения на върховните съдилища.

За тези нарушения са уведомени ДАНС и прокуратурата, а непрекъснатите в последните години атаки на медиите от кръга “Капитал” именно против прокуратурата, както и опитите на Прокопиев и присъдружните му политици – протежетата на Иван Костов Радан Кънев и Христо Иванов, да си осигурят послушен главен прокурор, прикрити под мантрата “съдебна реформа”, все по-лесно намират своето обяснение.

Безспорен обаче остава фактът, че Прокопиев ползва пенсионния фонд “Доверие” като лична банка за финансиране на свои проекти и бизнес спекулации. Все сделки, които нормалните банки едва ли биха приели да кредитират. И докато менторства върху обществото и ни казва кое е добро и кое не е, “добрият” олигарх Прокопиев не пропуска да прибере и някой скромен лев от пенсионерите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. shtom e izmamnik, az oshte utre shte zvanna v nap da vidq kade mi se plashta za dopalnitelno osigurqvane I sht esmenq s drugo! Hua da mi qde cerniq ciganin izmamnik

 2. Istinata e, 4e fond „Doverie“ se promotira ot durjavata, koqto zadyljava pensionerite ot durjavnata administraciq da se vklu4at v nego.T.e. tozi fond e pod krilceto na wlastta.

 3. Белене, кирка, лопата, Газдов, Гогов и Горанов. Това е моето Новогодишно поздравление за тези които ограбиха България.

 4. Намерили от кого да крадат:) И права е Мими:) Без хмм “правителствена“благословия подобни вземания/крадения стават трудно:) И колегата с Пръста е прав:) Няколко години як физически труд в полза на обществото + конфискация на краденото ще са им О.К. като начало…

 5. Кой пък го направи това „разследване“ – за пореден път се претоплят едни и същи манджи от преди 100 години с неверни и непроверени факти.

 6. Ако числата с цените на акциите са верни /а те изглеждат убедителни, а ако не са – Прокопиев да съди „ТРУД“ / – това е директно престъпление от страна на шефовете на „Доверие“ . Не е изключено Прокопиев да си е „вързал гащите“ юридически формално . Обаче такива като него винаги претендират и , че са с висок морал . Това са гадове , които заслужават една „българска пролет“ по арабски модел , ама не е ясно защо големият брат си трае – със сигурност американското посолство знае всичко .

  1. Да виждаш автор на статията, да виждаш позоваване на референтен източник, извън отдавна опровергани като неверни публикации от БГНЕС през 2013 г. Класическа партенка, която явно трябва да удари Прокопиев, заради подозренията, че стои зад поредния политически проект. Това е поредната статия на тази тема тук и в други…. медии. Това е „разследване“, колкото е разледване да напишеш, че днес няма пълнолуние, защото през 2013 г. някой писал, че няма.

  2. „Не е изключено Прокопиев да си е „вързал гащите“ юридически формално . Обаче такива като него винаги претендират и , че са с висок морал .“ – така е при деморкацията…

   1. То така беше и при комунизма и за това хората взимат по 150 лева пенсий при положение, че са работили 40 години. Ама така е при платените червени тролове. Прикриваш вниманието от хранилката ти с това как е при демокрацията. Разбираемо.

    1. е па нали затуй паднаха бе, олигoфрен дeбилен?! то просто, просто – поколения наред изпростявало това петроханско семе…

 7. Опа, Прокопиевските тролове бяха активизирани! Колкото и да извинения да напишете за началника си, краят му се вижда! Към Централния Софийски Затвор!

 8. Имах >6000 лв внесени в „Доверие“ (каква подигравка с хубавата дума), които си изтеглих, защото там ми обясниха, че срещу тях ще ми плащат няколко години 40 лв пенсия! Това ако не е измама, здраве му кажи.

  1. Къде е измамата – не са ви ги върнали? или са ви казали нещо неверно?

   1. АМанова, ти не си ли секретарката на Прокофиев случайно???

    1. Питам бре. Дреме ми за Прокопиев. Ама утре и ти докторе може да станеш пациент на такива матриали.

  2. е ти какво искаш? да ти дават по 200 кинта всеки месец докато си жив (15 години примерно) ли?

 9. Поредния парцал на Труп и ибрикчиите на Свинята.

 10. да харчиш чужди пари и то на бедни пенсионери си е направо гадост на не знам ква степен. и тоя е един престъпник, един от многото дето са на свобода. заедно с ортака му цветан василев

 11. А не ли гадост и подлост, да смяташ пенсия не въз основа на вноски, а някакви си там две силни финансови години…

 12. Червенобузесто октоподче, сладък мамин, пуснал си си пипалата навсякъде бе!

 13. Прокопиев да не взема да се окжа втория Цветан Василев, а?

  1. На Прокопиев добре, че му отказаха два пъти лиценз за банка, че наистина щеше да е вторият Цветан Василев, тоест втори велик фараон.

 14. Най-после някой да каже нещо и за този далавераджия от прехода Иво Прокопиев. Най-редовно медиите му плюят по този и онзи, обаче за всичките далавери на Прокопиев нито ред. Прокопиев се изживява на някакъв морален стожер в обществото и размахва критикарски пръст срещу всеки, който му е неудобен, обаче за неговите далавери и за това как за една нощ стана милионер никой не говори.

 15. Прокопиев винаги е бил известен със своята наглост, но този път надмина всички! Как може да крадеш от пенсиите на хората?

  1. че във всяка демокрация парите на хората се използват за целите на управителите (респ. собствениците) на фондовете…

 16. че какво е виновен прокопиев? така е в демокрацията…

  1. Недей да лъжеш хората коменте. Така е при недомислената демокрация. На запад няма такова нещо и си има закони и мерки против такива бивши червени мишки. Я ми напомни при комунизма не се ли взимаха и парите и имотите на хората и дали се инвестираше в нова техника или се караха 30 годишни трактори??? Ма явно освен, че си платен си и зелен и няма как да ги знаеш тези неща.

   1. “ На запад няма такова нещо …“ – хахаха… нямало – олигoфрен!

 17. до момчил петров,

  може би защото този уважаван холдинг е пощенска кутия, която дели сграда с 65 други фирми?

 18. Над, под и покрай прокопските далавери и кражби стоят стотина като костов, мистер 10%, мутрев, позитански, царски, гербаджийски мръсници. Докато ги пази Западът, недосегаеми са за правосъдието, няма да има възмездие. Уви!

 19. Тоя петрушко е верно болен:))) Не мож написа едно съчинение без да спомене колко лошо та прелошо било при комунизъма и как родителите ни били главорези, а той честен и пречестен:)) За такива крадения, ако се хванеха разбира се, не само че се ходеше директно у затвор, но ако сумата /ощетение на народа беше в големи размери, се наказваше със смърт, Прокоп и подобните му негодници нямаше сега да са живи, ако бяхме запазили този закон след 89 г:) Дааа, ама нееее. Сега всеки мошеник/тунеядец може си карде колко иска и нищо:) Напротив всичко е наред, добре и цуфти с него. А ние честните работещи да му ръколпяскаме:)

  1. Да вярно е но тогава не се крадеше в големи суми и на частно. Директно самата държава крадеше от хората та за това и пенсийте са малки сега. Най-фрапантния случай е с българските наследници на Рокфелер през комунизма където САЩ дават на българското правителство да даде на наследниците по 3 милиона долара на човек всяка година. След падането на комунизма се разбира, че нито един лев не е даден на наследниците и никои не знае къде са отишли парите. Същото е и с нормалните хора. За това и сега нормалния човек отива с бонбони и уиски на лекар, защото са свикнали без да платят рушвет да не се надяват на специално внимание заради мизерията останала от комунизма… а за такива „олигарси“ не им е нужна вече и държавата те просто си заобикалят след съвецката ни съдебна и законодателна система която не е основана на прецеденти, а на документи(така, че може и да си виновен но ако на документи си изряден значи си и законово и за това не могат да те пипнат) . Та Прокоп и подобните му 89-та година щяха да са партийни секретари …

   1. Не олигоoфрен, затова хората не бачкаха, не се страхуваха за бъдещето и се пенсионираха на 55 жените, мъжете на 60 и имаше по добро образование и сравнително по добри болници и влакове…

 20. Петрушка пак се изказва неподготвен и пак се изказва против полит. строй, който не е съществувал – комунизъма. Първо държавата не крадеше от хората, защото тези пари, в голямата си част, отиваха за хората. Как си обясняваме безплатното образование, почти безплатните ясли и детски градини, безплатното мед. обслужване и зъболечение, почти безплатните ежегодишни летни почивки и пр. соц. помощи, евтина качествена храна, транспорт, селското стопанство, строежите на толокова пътища, заводи, стадиони, поддръжка на науката, културата, изкуството и пр. От къде идваха паретата петрушко? А що се отнася за престъпник Прокоп, дори и да имаше шанс да избегне затвора, като парт. секретар нямаше да има възможност да краде толкоз и щеше да получава нормална заплата. Често пъти по-малка от някои работници и служители:) За пенсиите е друга темата и сега нямаме време да дискутираме.

 21. Интресува ме ако продължавам да внасям в УПФ пенсията ми от НОИ ще се намали ли със17% Моля аио някой знае да отговори.Сериозно питам.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.