Пенсионерите минават на електронно банкиране

Все повече пенсионери използват мобилно банкиране чрез телефона си.

Все повече получават парите си по сметка

Получават средно по 420 лв.

Все повече пенсионери откриват сметки, по които да получават пенсиите си, показват данни на една от банките в България. Пенсионерите и техните близки са осъзнали предимствата на получаването на пенсията по банкова сметка, вместо в брой от гише, често след дълго чакане на опашка, коментират експерти от банката. Така възрастните хора се предпазват допълнително в условията на пандемия.

Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка в банката, е 68 г. Делът на жените е по-голям - 56%. Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия.

Средната пенсия, получавана по сметка в банката, е 420 лв. Повече от половината хора със сметка за получаване на пенсия плащат с картата си на ПОС устройства в търговски обекти и в онлайн магазини.

Пенсионерите активно използват онлайн банкиране (55%) и мобилно банкиране чрез телефона си (53%), откъдето следят баланса по сметката, правят преводи, плащат битови сметки и др.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси