Пенсионери ще вземат по-малко пари от юли

Много пенсионери ще получават по-малко пари от средата на годината.

Добавки от 60 лв. само до юни, после може да има помощи

Готвят индексация с 6,1% от средата на годината

Дават малко повече през февруари

По-малко пари ще получават много пенсионери от 1 юли 2022 г., стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков в парламента. Причина за това ще бъде отпадането на добавката от 60 лв., която ще се дава само до юни. От 1 юли пенсиите може да бъдат индексирани с 6,1%, ако се постигне консенсус с коалиционните партньори, обясни Гьоков. Така реално от 1 юли повече пари ще получават само хората, чиято основна пенсия в момента, без добавките, е над 1000 лв.

Гьоков уточни, че има воля при отпадане на ковид добавката да се въведе нова социална помощ за допълване на ниските пенсии до линията на бедност, която да се изплаща от Агенцията по социално подпомагане. Това означава такава добавка да получават само хората с най-ниски пенсии, а тези със средни пенсии между линията на бедност и 1000 лв. от 1 юли ще взимат по-малко пари.

От 25 декември пенсиите бяха увеличени, но добавката към тях от 120 лв. беше намалена на 60 лв. Затова над 1 млн. пенсионери през януари получиха по-малко пари отколкото през декември, при положение че от управляващата коалиция бяха обещали да няма пенсионер, който да получи по-малко.

"За преодоляване на проблема е взето решение, тези пенсионери, чиито пенсии, като общ сбор от пенсия и ковид добавка, са по-ниски от декемврийските, да получат добавка. Първите плащания ще бъдат извършени от НОИ през февруари. Тези суми ще се изплащат до юли, което ще струва около 104 млн. лв.", обясни Гьоков. Това означава, че през февруари тези пенсионери трябва да получат малко повече пари – добавка, така че парите им да не са по-малко от тези през декември, както и добавка за януари, когато са взели по-малко. Добавката ще бъде изчислена индивидуално за всеки пенсионер. От 1 юли обаче такива добавки няма да има.

Грешка беше увеличаването на минималната пенсия с 23% от 300 лв. на 370 лв., заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Според него не е трябвало минималната пенсия да нарасне значително повече от ръста на останалите пенсии. Стойнев поиска от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани според по-актуален осигурителен доход, за да няма голяма разлика между старите и новите пенсии.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • asd

    Защо, защо бе малоумници най-ниските пенсии, респективно на хора най-малко работили пенсиите се увеличават с 23%, а на такива като мен с 40+ години трудов стаж - с 4,5% ?!

Още от Вашите пари