Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че руските и турските власти поддържат постоянен контакт във връзка с турската операция в Северна Сирия, предава ТАСС, цитирана от БТА.

Песков припомни, че миналата седмица бе проведен телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Песков напомни и за постоянните контакти между министрите на външните работи на двете страни. Съществуват и канали за връзки между военните, поясни Песков. Имаше контакти, имаме и определени споразумения. Повече нищо не мога да добавя, каза той, като припомни, че няма промени в руския подход към сирийския въпрос.

В самото начало на тази операция (на Турция в Северна Сирия) руската страна изтъкна на най-различни нива категоричното си нежелание да бъдат предприемани каквито и да било действия, които може да попречат на процеса за политическо разрешаване на кризата в Сирия и да провокират напрежение в тази страна, посочи Песков. Той подчерта, че тази позиция по никакъв начин не се е променила, "тя е последователна и добре известна".

На въпрос няма ли опасност Русия да бъде въвлечена във военен конфликт с Турция, Песков отговори: "Дори и не бихме искали да мислим за такъв вариант".

Коментари

Задължително поле