Петата колона на Русия и димките на Прокопиев

Арсеналът на кръга „Капитал“ видимо обедня, а способността на медиите от машината му за манипулации да пускат димки, за да отвличат общественото внимание в полза на боса си буквално фалира. Това е изводът, който се натрапва от публикациите в изданията под контрола на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев (общо над 25 на брой според западните медии) за вчерашния вот на недоверие и протестите срещу сваления вече кабинет на Кирил Петков. 
На историческо гласуване в Народното събрание в сряда вечерта Просто Киро, както стана известен за шестте месеца на кормилото на държавата Петков, беше свален с гласовете на 124 депутати от опозицията. При това под мощното освиркване от не един, не два, а поне три протеста срещу същия този кабинет. Единият организиран от ДПС срещу правителството. Вторият от превозвачите, скачащи срещу високите цени на горивата, към който се прилепи и трети - събрал депутати от „Възраждане“. 

За флагманите на машината за манипулации на Прокопиев „Дневник“ и „Капитал“ и сателитните им медии „Медиапул“ и „Сега“ обаче протестът е бил само един. Не че не знаят истината -тя се вижда и в сайта на Столична община, където подробно е описано колко и какви протести огласяха жълтите павета през последните няколко дни.

За медийните пешки на Прокопиев обаче фактите са само камъче в обувката, когато истината трябва да бъде стъпкана, за да се пусне в обръщение поредната димка, обслужваща тезисите, спуснати от Издателя им Прокопиев. В този случай отчаян опит да се пришие русофилската партия „Възраждане“ към ДПС и към депутата от движението Делян Пеевски, който иначе съвсем логично се срещна с протестиращите срещу правителството симпатизанти на ДПС преди да влезе в Народното събрание, за да гласува срещу кабинет, доказал се като прокси във властта на олигарха Прокопиев, източващ обществените ресурси вече десетилетия.  

Опитите на същия този олигарх и пешките му в медиите да пришиват етикети на ДПС и Пеевски заради упорития отказ на движението и депутата да оставят Прокопиев да продължава да ограбва държавата и гражданите й не са от днес. Те датират от десетилетия, като етикетите се сменят, но под едно общо кратно – отразяват същността и далаверите на самия кръг „Капитал“. Пришиването на етикета „русофилски“ на ДПС и на депутата от движението обаче е печално покъртително поне по две причини. 

Първо – ДПС е единствената парламентарна формация, която за трите десетилетия от началото на Прехода та досега винаги е отстоявала евроатлантическите ценности и го е доказвала с десетките си инициативи и законодателни промени, спъващи всякакви опити за промяна на геополитическата ориентация на страната ни и връщането й към сателитната орбита на Русия. 

Второ – кои точно са формациите, които защитават не интересите на европейското ни семейство и партньорите ни от НАТО на Балканите, а тези на Русия ясно лъсна и днес сутринта – при абсолютния отказ на политическите проксита на Прокопиев от вече бившето управляващо мнозинство на „подмяната“ да вкарат в дневния ред на Народното събрание проекторешението за Северна Македония. С което трябваше да се даде мандат на изпълнителната власт да даде „зелена светлина“ за старт на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Проекторешение, внесено от депутати от ДПС и подкрепено от ГЕРБ, които от години повтарят, че това е единственият начин държавите от Западните Балкани да бъдат откъснати от орбитата на влияние на Русия. И спънато не от други, а от депутатите на „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и сиамския му близнак в политиката Асен Василев, които иначе се опитваха да се изкарат жертви на „битката си за демократични и евроатлантически ценности“. 

Какви точно са ценностите им видяхме и през последните 6 месеца, и днес. И те нямат нищо общо нито с демокрацията, нито с евроатлантизма. Ценностите им винаги са били подчинени единствено и само на интересите на олигарха, който акушира на раждането на „промяната“, за да я инсталира във властта като подмяна. За да може пък Просто Киро и компания да продължават да източват държавата в неговите банкови сметки и да държат България в мътните води на беззаконието и олигархията. Онази олигархия, родена от бандитската приватизация у нас, направена по съветски тертип, за да играе ролята на Пета колона на Русия, но прикриваща същността си с евроатлантическо наметало. Само че наметалото, с което Прокопиев от години се опитва да прикрие тази си същност, вече е на толкова кръпки и дупки, че отдолу прозират и кремълските му връзки и рубладжийската му натура.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари