Пети ден игра с огъня в Кресненското дефиле

Няма отговор кой е виновен за бедствието, местните подозират овчар, хвърлял пиратки

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

Пети ден продължава битката с огъня в Кресненското дефиле. Над 500 души се опитват да овладеят пламъците, които лумнаха в четвъртък и вече са унищожили над 16 000 дка площи. 13 000 от тях са гори. Около 90% от пожара е потушен, но огнища още тлеят в него. Опасността остава, предупреди вътрешният министър Валентин Радев.

Картината след опустошаването е буквално черно-бяла. Грозно стърчат овъглени дървета, а земята е покрита със сива пепел. Пожар с подобни размери не е имало никога в този район. Фронтът му обхвана над 7 километра.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но засега няма отговор кой е виновен за бедствието. Местните хора говорят, че овчар, който е хвърлял пиратки по животните, е причинил пожара. Огънят тръгна в четвъртък от село Мечкул и за броени часове измина 7 км по билото над дефилето.

В петък ситуацията бе близо до овладяване, но в съботния ден огнената стихия не бе потушена напълно и през нощта пламъците обхванаха нови 200 дка.

Огромният пожар над Кресненското дефиле унищожи 16 000 дка площи. Изпепелени са пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил. Седем къщи са изгорели в района на селата Стара Кресна и Ощава, каза Николай Георгиев, кмет на Община Кресна. Той уточни, че три от тях са били постоянно обитавани, а останалите са вили.

„Засегнатите площи допълнително ще уточним след края на оперативните действия. Загубите, ако трябва да се залесява, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такава голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Не сме приключили. Опасността остава”, обясни вътрешният министър.

Случилото се е истинска екологична катастрофа, пейзажът е като извънземен. Така директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов определи огнената стихия.

„Ще ни трябва най-малко година, за да изчистим терена. Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара. Хвърлиха се много сили, общо 600 души гасяха, от ЮЗДП бяха 220 души, имаше военни, пожарникари, хеликоптерите много помогнаха, доброволци”, допълни той.

Проблемен участък остава над път Е-79. Там горят две полоси – едната е в посока Симитли, а другата е в посока Кресна. Там ще бъдат насочени гасаческите групи. Спасени са стотици къщи и имоти, не се допусна и да има ранени или жертви.

За кратко в неделя бяха спрени и влаковете. Екипите на ЧЕЗ също се справиха и възстановиха електричеството, а хората почнаха да се завръщат по домовете си.

Инж. Дамян Дамянов,

директор на ЮЗДП:

Спекулация е,

че пожарът е

подценен

“Абсолютна спекулация е, че пожарът в дефилето е подценен. Първоначалният сигнал се получи от на тел.112 и от нашите противопожарни кули. Още на 20-та минута пратихме хора, но беше абсолютно невъзможно да се работи и гаси. При невероятно силния вятър и върхов пожар рискувахме хората да изгорят живи. Нямаше как да се гаси, затова хвърлихме усилията да направим полоса, която да спре пътя на огъня към НП “Пирин”, както и стана. А реалните действия стартираха в петък сутринта, когато се раздели пожарът на периметри. На практика 7000 дка изгоряха буквално за 3 часа и половина. Такъв огромен пожар да се овладее за 4 дни е чудо, хората проявиха истински героизъм.”

Николай Георгиев,

кмет на Кресна:

Не вярвам да

има умисъл

за бедствието

“Няма забавяне в реакцията на институциите при гасенето и овладяването на това невиждано огнено бедствие. Тук на място съм четири дни, четири институции заедно работят, координацията им е отлична, перфектно работят хората. Нямам забележка, в крайна сметка никой не можеше да каже от къде ще задуха вятърът и в коя посока. Непрекъснато се обръщаше и възникваха нови огнища от вече угасени. Имаше критични ситуации, но хората се справиха. Организацията е на ниво, затова благодарим на всички, които тези дни не пестяха сили за овладяването на тази стихия. Глупости са това, че е имало закъснение, не вярвам и да има умисъл за бедствието.”

У нас

133 случая

на ден

Вътрешният министър Валентин Радев обобщи, че само през съботния ден в страната са гасени други 133 пожара. В неделя лумнаха сухи треви край бензиностанция в Пазарджик, както и между местностите Бармук баир и Батмиш край Сливен. Междувременно къща с дворно място в Мелник също се запали.

В началото на август огромен пожар бушува край Бургас - в района на селата Миролюбово, Изворище и кв. Банево. Там изгоряха 3000 дка гора и 1000 дка горски треви.

Дни преди това горя и вилната зона край село Изворище. 10 имота бяха погълнати от огъня.

В жегите тежка бе ситуацията и в Хасковско, където избухнаха няколко пожара. Стотици пожарникари, военни и доброволци се включиха в битка с огъня. Горяха треви, дворове и плевни.

Жертви и щети зад граница

Горски пожари в централната част на Португалия отнеха живота на най-малко 62 души в средата на юни. Огънят избухнал на около 200 км северно от Лисабон. Повечето загинали са хора, опитали се да избягат от пожара с колите си. Те били хванати в капан на основния път в района.

Повече от 600 пожарникари се бориха с огнената стихия. Пожарът е едно от най-тежките бедствия, които са ударили страната през последното десетилетие. Португалските власти обявиха тридневен траур.

Близо до страната ни също горяха големи пожари. В средата на август в Гърция имаше 46 огнища на пожари, като най-засегнат бе остров Закинтос.

На остров Крит, в района на Иерапетра, горяха горски масиви, маслинови дървета и оранжерии с цветя. Горски масиви горяха и в област Теспротия, на границата с Албания.

Силен пожар бушува и в Каламос, Атика, където огнената стихия опожари домове.

В началото на август в Македония също бушува голям горски пожар. В гасенето на пламъците участва и български хеликоптер Ми-17. Пламъците изпепелиха цели хълмове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България