Петър Бунев: "Парашутист" стана директор в НКЖИ

Петър Бунев. Снимка: БНР/Архив

Колеги работят извънредно - опасно е, заяви председателят на Синдиката на железничарите

Синдикатът на железничарите отново е в протестна готовност. За пореден път алармират, че има сериозни проблеми при параметрите в Колективния трудов договор. 

"Нашата работа сме я свършили. Направили сме проекта за Колективния трудов договор, внесли сме го в законния срок, преговаряме вече месец и половина. Работодателят трябваше да направи анализи какви са причините за намаляване на персонала. Ние направихме анализите. Те даже не искат да ги прочетат. Пределно ясно ни е, че проблемите не могат да се решат от днес за утре, не може да се намерят такива пари. Помолихме Георги Гвоздейков да се направи проверката, да бъде обективен и да каже каква е истината, и да се вземат съответните решения. Свободните работни места станаха 1300", заяви председателят на Синдиката на железничарите Петър Бунев по Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че е получил сигнал за човек, който е назначен през януари за директор, но без да има необходимата специалност и образование.

"Без да е учил го правят директор. Това не се случваше, израстваха кадри от компанията, които се доказваха. Обръщам се към министъра да провери този случай - какво е работил, какво е учил. Работим по 20 години, за да можем да тръгнем на някъде и в този момент идва един парашутист - затова напускат хората", каза Бунев.

Той подчерта, че работата в жп транспорта изисква човекът да е психично здрав - правят се психотестове периодично. Служителите минават и на изпити през 3-5 години, свързани с правилниците, по които работят.

"Когато започнах работа имаше постоянно механици, които поддържаха. Сега няколко хора отговарят за един участък. Дали са им кола. През нощта почти нямаме хора", добави той.

Според него Колективният трудов договор няма да доведе до спиране на влакове и добави, че когато липсват кадри, се налага да се работи извънредно, а извънредният труд е опасен в железниците. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България