Петя Димитрова, председател на Асоциацията на банките в България: Приемането на единната валута е стратегически ход

Необходими са инвестиции в младите

“През 2024 г., ни чака може би най-важното предизвикателство за следващите 366 дни, а именно подготовката за членството на страната в еврозоната. Вярвам, че на 1 януари 2025 г. България ще посрещне еврото като новата национална валута на страната и като символ на по-задълбочената ни интеграция с Европейския съюз”, пише за бюлетина на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова, председател на АББ.

Сред позитивите от този стратегически ход се очаква да бъдат липсата на валутен риск и на такси за превалутиране, допълва тя. “Убедена съм, че всички в държавата ще работим много упорито това да се случи - правителството и парламентът с навременното изработване и приемане на необходимите закони, за да може ние, бизнесът, да имаме достатъчно време за подготовка и изпълнение на изискванията. Тук трябва да си напомним, че имаме още много работа, особено по отношение на физическата обмяна на банкнотите и монетите - процес, свързан със значителни логистични предизвикателства и финансови разходи”, посочва Петя Димитрова.

“Убедена съм, че трябва да продължаваме дългосрочно и стратегически да инвестираме най-вече в образованието и финансовата грамотност на младите хора”, заявява Петя Димитрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси