Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Слаба избирателна активност на парламентарните избори в Украйна

Първата победителка в “Гласът на България” Стелияна Христова и Християна Цветков пеят за търновци Концертът е в разгара на лятото

Два автомобила се сблъскаха край Търново

Хванаха двама българи крадци в Италия след преследване с хеликоптер

Бойко Борисов кръсти внуците си (СНИМКИ) Малките Бойко и Иван вече са християнчета, похвали се дядо им

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Пожар гори близо до Атина

С велосипед и четка шуменец подреди 32-ра излобжа

Идва времето на умните тоалетни Новости в банята: избор на музика и осветяване, самопочистване и смесители с гласови команди

Британският финансов министър ще подаде оставка ако Борис Джонсън стане премиер

Товарен автомобил със слама се запали и затвори за около час пътя за събора на Рожен

„Цар Лъв” пак ловува в кината Нова версия на анимационната класика

Пиенето на алкохол след 50 удължава живота

Friends Eating An Al Fresco Lunch, Holding Wineglasses

Екип учени от САЩ анализира данните от най-мащабното и значимо проучване, свързано с консумацията на алкохол – Health and Retirement Study (HRS), провеждано в продължение на 16 години (1998-2014) върху повече от 8 000 участници, родени между 1931 и 1941 година.

В заключение, учените установяват, че умереното пиене – между 1 и 2 питиета няколко пъти седмично – е свързано с по-нисък риск на смъртност, в сравнение с хората, пиещи повече и по-често алкохол, както и от тези, които не консумират никакъв.

Изследваните участници са интервюирани 2 пъти годишно в продължение на 16 години, с цел да се установят алкохолните им навици.

Учените разделили всички 8 000 души в 5 категории: пълни въздържатели, въздържатели от скоро, тежки алкохолици, умерено пиещи и такива, които много рядко консумират алкохол.

В цифри, тези категории изглеждат така – участниците, които се въздържат, са приели средно 12 алкохолни питиета за целия си живот; текущите въздържатели не се взимат предвид, тъй като няма данни за техните алкохолни навици преди провеждане на проучването; тежките алкохолици – поне по 3 питиета дневно; умерено пиещите – средно по 2 питиета веднъж или 2-3 пъти седмично, а последната категория – максимум по 1 питие в седмицата.

Анализът на данните показва, че умерената или рядка консумация на алкохол, намалява смъртността и съответно удължава живота.

Най-висока смъртност има сред „новите“ въздържатели, като учените обясняват, че е много възможно абстиненцията от алкохол по време на проучването, да е в следствие на влошено здраве от повишена консумация на алкохол в миналото.

Въпреки разногласията в научните среди, предходни изследвания доказват, че контролираният прием на алкохол предпазва сърцето, предпазва от удар, диабет тип 2 и т.н. Учените все пак настояват да се подхожда с внимание и отговорност към алкохола и употребата му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.