Задигнаха каса с 680 лв. от оръжеен склад (обзор) Апашите и колата им са заснети от 5 камери

CNN спечели делото срещу Белия дом за отнетия пропуск на репортер

МРРБ: Електронната уикенд винетка ще струва 10 лв.

Тереза Мей назначи двама нови министри

Цигани убиха пътник във влак (обзор) Задържани са брат и сестра от клана Мутафчиеви от Ихтиман

Нинова: Докато съм председател, няма да има коалиция с ГЕРБ

Марин Льо Пен: Европа греши, че води Студена война срещу Русия

Кариерен форум за българи в Германия на 29 ноември

Словакия удостои трима българи с най-високото си отличие

Oтбелязват 130-годишнината от рождението и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски

България, Турция и Русия с общ проект за гастрономически туризъм в региона на Черно море

Спипаха 22-годишен да драска по паметника на Съветската армия в София, арестуваха го (СНИМКИ)

МЗ купува 280 нови линейки за 38,3 млн. лева Подписват договорите в понеделник

Цветан Цветанов: Един президент трябва да е независим, а Румен Радев много ясно вече се позиционира при БСП

8 жертви и тотален хаос по пътищата в САЩ след първия сняг (ВИДЕО, СНИМКИ)

Пиперките преливат от богати за здравето вещества Най-добре е да се консумират сурови

д-р Людмила ЕмиловаСпециално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Пиперката, по-популярна разговорно като чушка, е може би най-наситеният с полезни хранителни вещества представител на култивираните растения от семейство Картофови (Solanaceae). Други популярни представители на фамилията са картофите, патладжаните и доматите.

През XVI век пиперът идва в Европа от Южно Мексико и Централна Америка. По нашите земи е претърпял непрекъснато подобрение на качествата от грижливи стопани – анонимни селекционери. Постигнато е голямо разнообразие на местни сортове с отлични вкусови и хранителни качества, разнесли славата на нашите градинари в много страни.

Ако искаме максимално да се възползваме от качествата й, е най-добре да я консумираме прясна и в сурово състояние. Именно сега е сезонът на този прекрасен плод, който ние отнасяме по-скоро към зеленчуците. Изненадващо или не, но червените чушки съдържат значително по-голямо количество витамин С в сравнение със зелените, затова е оптимално да избираме добре узрели и по-възможност органично отгледани. Научно изследване, проведено в Полша показва, че органично отгледаните пиперки превъзхождат значително конвенционалните, що се отнася до наситеност с антиоксиданти и витамини. Резултатите от проучването могат много лесно да бъдат подкрепени с факта, че когато не се третират, растенията натрупват повечето полезни вещества като своя собствена естествена защита. Споменавайки естествената защита на растенията, трябва да отбележим, че пиперките, и особено лютите варианти, съдържат алкалоида капсаицин, който е „виновник“ за парливия им вкус. Многобройни изследвания са извършени в стремежа да се докаже точният му механизъм на действие върху човешкия организъм и фактологията, свързана с дълголетието. Засега не сме наясно точно как действа капсаицинът, но е факт, че някои от традиционно най-здравите и дълголетни популации, като индийската например, се възползват от ефектите му в своята традиционна кухня. Предполага се, че бактерицидното влияние е в основата на положителния ефект от консумацията му.

Както вече споменахме, пресните пиперки са прекрасен източник на витамин С. Само 100 г от тях осигуряват над 100% от минималните дневни потребности на човешкия организъм. Те са богат източник на каротениоиди (прекурсори на витамин А), на витамин В6, както и останалите представители на тази група витамини – в малки количества. Богати са на фибри, витамин К и Е, манган, фосфор и магнезий.

Съдържащите се в червените чушки полинутриенти лутеин и зеаксантин спомагат за забавянето на клетъчната дегенерация и осигуряват защита на зрението, особено при някои заболявания, свързани с напредването на възрастта. Изследвания показват, че комбинацията от високи дози витамин С, фолиева киселина и бета каротин, съдържащи се във всички видове чушки, са полезни за предотвратяване появата на рак на дебелото черво. А червените чушки са препоръчвани за профилактика на ракови заболявания на панкреаса, простатата, маточната шийка, пикочния мехур и др., заради наличието на ликопен, потискащ растежа на раковите клетки.

Когато не са в сезон на слънчево греене, съветът ми е да използваме сушени или замразени пиперки. Предимството им е, че са брани във времето на техния пик и са максимално богати на хранителни вещества.

 

Сурови крекери

Рецепта на Веселин Станков

60-3Суровите крекери са отличен заместител на хляба. Необходимо е да се сдъвкват много добре, за да бъдат усвоени пълноценно семената в тях. Могат да издържат седмица след приготвянето в домашни условия и имат предимството да са по-евтини от предлаганите в търговските вериги.

Продукти:
100 г ленено семе /изкиснато във вода за 15-20 мин./,
100 г елда /не бланширана/, изкисната във вода за 15-20 мин. и оставена да поизсъхне,
100 г слънчоглед и кашу /общо/, изкиснати във вода за 12 ч.,
2 бр. наситнени червени чушки /през зимата – сухи/,
50 г обезкостени маслини,
босилек и магданоз, или други предпочитани зелени подправки, риган, чубрица, чер пипер, кимион – на вкус, но не бива да се прекалява, защото крайният продукт има интензивен вкус след изсушаването.

Приготовление:
Всички съставки се смилат в кухненски робот до зърнеста структура. За да се отлепи сместа от стените на съда за мелене, се прибавя малко количество вода при меленето.
С влажни ръце части от сместа се разстилат върху гладка повърхност (правоъгълна тавичка за дехидрататор) с дебелина около 5 мм. Върху блатовете се очертават с остър нож фигури за по-лесно разчупване след сушенето. Сушат се за 12 часа при 42 градуса в дехидрататор.
Крекерите се комбинират добре със сурова лютеница, лесна за приготвяне: 3 бр. пресни червени чушки или 50 г сушени, 50 г сушени домати, 200 мл вода и на вкус – риган, босилек и чесън, се блендират във високоскоростен блендер до получаване на фина лютеница.

Рецептата е от демонстрираните от Веселин Станков – консултант сътрудник в медицинския център на д-р Емилова, по време на кулинарното училище, организирано за пациентите.

Още по темата

  1. От "Труд Уикенд" Валентина Александрова: Д-р Емилова върна силите ми за живот Плодолечението спасило жената от „нелечими” болести

  2. Съветите на д-р Емилова Грахът е зелен шампион сред бобовите храни Снабдява организма с лесно усвоими растителни въглехидрати

  3. Съветите на д-р Емилова Атанас Йовчев от Варна: Плодове, чай и мед спасяват от тежки болести Само за 20 дни мъжът стопил 16 килограма

  4. Венета Пенчева от Бургас: Д-р Емилова ми показа верен път към здравето

  5. Съветите на д-р Емилова за здраве Грижата за здравето винаги е на мода Дизайнерът Жоро Драгнев следва своя линия срещу болести и стрес

  6. Д-р Емилова помогнала на арх. Ракаджиева: Вяра повярва, че може да си здрав без лекарства „Нелечимата“ астма на жената изчезнала след спиране на млечните продукти

  7. Д-р Емилова ми показа верния път към здравето За Пенка Методиева посещението в медицинския център било животоспасяващо

  8. Д-р Людмила Емилова пред „Труд“: Житният пост обновява тялото и повдига духа

  9. Д-р Емилова: Правилното хранене при децата ограничава риска от рак и диабет

  10. Д-р Емилова: По време на грип изхвърлете млякото от менюто

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Моите уважения към д-р Емилова но един приятел се лекува при нея наскоро и отслабна но си докара диабет,така,че не е сигурно какво ще ви сполети след гладуване.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.