Плаващи жилища решават проблеми

Плаващите къщи стават все по-популярни.

Къща на вода издържа урагани

Все повече предприемачи строят сгради на вода. Плаващите структури могат да решат някои проблеми с недостига на жилища в големите градове в момент, когато земята е оскъдна, а рестриктивните градоустройствени закони затрудняват високото строителство, казва Коен Олтиус, чието архитектурно студио в Холандия е специализирано в плаващи сгради.

Технологиите не са проблем. Гигантски петролни платформи са доказателство, че плаващите сгради могат да бъдат високи стотици метри и да са достатъчно стабилни, за да издържат на бури и да предотвратят морска болест, казват привърженици на плаващите недвижими имоти.

Липсата на регулации може да е препятствие. Много градове нямат ясни правила за имоти на вода, което прави строителните компании уязвими към глоби и съдебни дела.

Макар че плаващите хотели и офиси все още са рядкост, плаващите домове са вече сравнително обичайни в Холандия, която има дълга история на отвоюване на земя от океана. В района на Сиатъл също има множество кораби-къщи. Никълъс Деруин опитва да пренесе модела в Маями. Миналата година компанията му показа плаваща къща с площ от 400 кв. м, която според него може да устои на урагани от четвърта категория.

Когато приближи буря, къщата може да се оттегли в плитки води, да спусне четири стоманени пръта на дъното и да се издигне над водите чрез хидравличен механизъм. Къщата е на пазара на цена от 4,5 млн. долара. Деруин се надява, че след като градовете създадат закони и данъчни правила за плаващите домове, това ще улесни купувачите при финансирането. Впоследствие той планира да премине към изграждането на плаващи курорти и общности.

Някои хора се надяват тенденцията да доведе до създаването на плаващи градове.

Коментари

Задължително поле