Пламен Чернев, кмет на община Сухиндол: Не е вярно, че хората от Дома в Горско Косово не са добре обслужени

Не е вярно, че настанените в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово, не са обслужвани добре. Не сме съгласни с доклада на омбудсмана, в който се твърди, че няма добра медицинска грижа за тях и че са оставени на произвола. Това заяви пред "Труд" кметът на община Сухиндол Пламен Чернев.

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция.

"Домуващите се обслужват денонощно. В социалното заведение има осигурено 24-часово дежурство на персонал. Има и джипи. Всяка година от бюджета на община Сухиндол се отделят по около 20 000 лева за подръжка на заведението. Тези пари не са достатъчни. През 2009 г.общината кандидатства с проект за 1 380 000 лева за саниране и модернизиране на сградата. Проектът обаче не беше одобрен и към момента за ремонт на дома са нужни около 2 млн.лева", коментира Пламен Чернев.

Според градоначалника капацитетът на заведението е 60 души, а в момента там са настанени 57 човека.

"Голямата смъртност се дължи на това, че са хора с деменция. В дома постъпват лица с измръзвания, бездомници, болни, които ги карат на носилка, има и възрастни хора на по над 80 години. За тях обаче се грижи персонал от 33 души. Има 5 медицински сестри, санитарки, медик", допълва Пламен Чернев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България