Пласидо Доминго - #MeToo и в Операта

На 78 години световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго стана поредното голямо име, засмукано във водовъртежа от обвинения в сексуален тормоз, които захраниха кампанията #MeToo. Осем певици и една танцьорка са разказали пред „Асошиейтед прес” как испанецът ги е преследвал, притеснявал и тормозил сексуално в продължение на три десетилетия.

Според разказите на жените, Доминго е демонстрирал неприемливо поведение още в края на 80-те години на миналия век и си е позволявал да прави неприлични предложения на жени, с които е работил в оперни компании и около представления в различни световни зали и арени. Според тях, обикновено той е бил в позиция на власт и е използвал влиянието си, за да иска секс. Една от жените твърди, че Доминго е сложил ръката си под нейната пола, а други свидетелстват, че ги целувал по устата без да иска разрешение.

Пласидо слагал ръката си върху бедрата на колежки по време на бизнес срещи, постоянно докосвал дамите и демонстративно преследвал много по-млади жени.

Две от жените са признали, че за кратко са се поддали на авансите на Доминго, чувствайки, че ако откажат на най-влиятелния мъж в професията им, рискуват кариерите си.

Една от тях жените е споделила, че е правила секс с него два пъти, включително в хотел „Билтмор” в Лос Анджелис. Въпросната обвинителка разказва, че когато Доминго си е тръгнал за представление, е оставил 10 долара на скрина, заявявайки: „Не искам да се чувстваш като проститутка, но също така не искам да плащаш за паркиране”. Жените разкриват също, че са предприемали крайни мерки в опитите да избягват тенора - карали са колеги да ги придружават, докато работят, не са отговаряли на обажданията му.

Обвинителките, които са били предимно млади и в началото на кариерите си, когато са станали обект на непристойните аванси на Пласидо Доминго, споделят, че са били окуражени да говорят от движението #MeToo.

В допълнение на обвиненията на жените от „Асошиейтед прес” публикуват и разкази на десетки други певици, танцьори, музиканти, администратори и сценични работници, които свидетелстват за неприемливо поведение от страна на оперната легенда.

Пласидо Доминго отговори на разследването на „Асошиейтед прес” със свое изявление, в което твърди че обвиненията са „от неназовани източници, дълбоко тревожни и, както са представени, неточни”.

„И все пак, болезнено е да чуя, че може да съм разстроил някого или да съм го накарал да се чувства неудобно - без значение преди колко време и въпреки че винаги съм имал най-добри намерения Смятам, че всички мои действия и отношения са били добре приети и по взаимно съгласие. Хората, които ме познават или са работили с мен, знаят, че не съм човек, който целенасочено ще нарани, обиди или засрами някого. Въпреки това признавам, че правилата и стандартите, които следваме и би трябвало да следваме днес, са много различни в сравнение с миналото. Благословен и привилегирован съм, че имах повече от 50-годишна кариера в операта и поддържам най-висок стандарт”, се казва още в официалния отговор на оперната знаменитост.

Не е ясно как тези обвинения ще се отразят на кариерата и репутация­та на Пласидо Доминго. Той е един от най-влиятелните, важни, успешни и известни фигури в света на операта и културния пейзаж като цяло. Много оперни критици го определят като един от най-великите гласове в историята. Той се ползва с респекта на най-могъщите представители на международния елит. Колегите му го описват като титаничен артист с огромен чар, неподражаема енергия и въображение. Той е майстор и в промотирането нa своето творчество, превърнал оперните си събития в своеобразни блокбастъри на високото изкуство.

 

Тенорът рекордьор

Пласидо Доминго е изиграл повече от 150 роли и е имал над 4000 оперни изпълнения - повече от всеки друг оперен певец в историята. Той е носител на множество награди „Грами” и други престижни отличия. Доминго е диригент и директор на операта в Ел Ей и продължава да пълни зали и арени по целия свят.

 

За него

Тормозеше ме сексуално в продължение на години

Аз съм една от жертвите на сексуален тормоз от страна на Пласидо Доминго. Исках да застана с името си и да окуража други жени да разкажат истината за него. Познавам се с Доминго от операта във Вашингтон, където той беше артистичен директор в продължение на години. Той постоянно ме причакваше зад сцената и ме питаше дали ще си ходя сама вечерта. Всеки път като му отказвах да се прибера с него, се питах дали това няма да повлияе на кариерата ми.

Този човек разполагаше с огромна власт - беше като Бог в този бизнес. Тормозеше ме сексуално в продължение на години.Стигна се дотам, че започнах да се крия зад колоните и по всякакви места, но той пак ме откриваше. Чакаше ме пред гримьорната и искаше да влезе. На едно парти бях със съпруга ми, а Доминго ми прошепна в ухото - „Значи това е моят съперник”. Беше непоносимо. Това си е чист сексуален тормоз. Но тогава знаех, че по-скоро ще уволнят мен, а не него, ако проговоря. Всички знаеха за неговата репутация, но не правеха нищо. Той е нанесъл много щети на много жени.

Патриша Улф, оперна певица

 

Притежава страхотно чувство за хумор

Пласидо Доминго е велик оперен певец, но и артист с прекрасно чувство за хумор. Преди години се съгласи да играе себе си и да озвучи своя рисувана карикатурна версия в нашия сериал „Семейство Симпсън”. Получи се страхотно. Важно е да може да се шегуваш със себе си.

Джеймс Л. Брукс, продуцент и режисьор

 

Като котарак е - има няколко живота

Подобно на котарак, Доминго има няколко живота - като млад тенор, който пее с плам и невероятен хъс, или улегнал баритон с елегантен и богат глас, изпълващ оперната сцена с апломб и зноен чар. Времето нито го е опитомило, нито го е разубедило.

Лоис Силвърстейн, оперен критик

Коментари

Задължително поле