На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Пекин отмени Нова година

Плащанията с карта ще надхвърлят 45 трлн. долара Удобството и бързината стимулират използването им за покупки с по-ниска стойност

На дебитните карти се падат 55% от общия обем транзакции

Обемът картови транзакции в глобален мащаб ще нараства, но средната им стойност все повече ще спада, твърдят експерти.

През 2017 г. по света са извършени покупки с банкови карти на стойност 25,1 трилиона долара. Това представлява ръст с 13% спрямо предходната година според доклада на агенция Retail Banking Research (RBR) „Глобални данни и прогнози за платежните карти до 2023 г.”. Макар обемите да нарастват силно, бройката на плащанията ги изпреварва, тъй като картите все повече се използват и за покупки с ниска стойност, измествайки парите в брой при по-дребните търговци за стоки като напитки и закуски.

Прогнозите на RBR сочат, че между 2017 и 2023 г. картовите плащания в глобален мащаб ще растат средно с по 10% годишно, достигайки 45,2 трилиона долара в края на периода. Средната им стойност обаче ще спадне от 67 до 62 долара за същия период, като делът на безконтактните карти ще се увеличи. Последните често се използват за плащанията с най-ниска стойност и по-специално за онези, които до неотдавна са били извършвани в брой. Както клиентите, така и търговците оценяват удобството на безконтактните плащания – отчасти защото се премахва необходимостта от въвеждане на ПИН, но също и защото транзакциите стават много по-бързи.

В Китай картите се използват по-рядко, но за по-големи покупки.

Според проучването на RBR, на Азиатско-тихоокеанския регион се падат 50% от обема на картовите плащания в глобален мащаб, но едва 28% от общата им бройка. Основна причина за това е, че в Китай картите обикновено се ползват за теглене на пари в брой, а не за плащания, а когато се използват на ПОС терминал, това обикновено е за покупки с по-висока стойност, като например вноски за имоти или превозни средства.

Средната стойност на плащането ще падне, тъй като употребата на карти все повече се превръща в норма.

Докладът на RBR показва, че на дебитните карти се падат 55% от общия обем картови транзакции по света, което е по-малко от тяхната бройка. Това е така, защото дебитните карти по-често влизат в употреба за покупки с ниска стойност, докато кредитните се използват за по-скъпи продукти. С все по-широкото навлизане на безконтактните технологии, делът на плащанията с дебитни карти постепенно ще се свива.

Обемът картови транзакции в глобален мащаб несъмнено ще нараства, но средната им стойност все повече ще спада. Даниъл Доусън, ръководещ проучването на RBR, коментира: ”Потребителите по света се чувстват все по-комфортно да плащат с карти за евтини стоки, особено с масовото навлизане на безконтактните технологии. Тъй като тяхното очакване е да могат да използват безконтактната си карта навсякъде, средната стойност на покупките ще продължи да намалява”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.