На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Плащанията с карта ще надхвърлят 45 трлн. долара Удобството и бързината стимулират използването им за покупки с по-ниска стойност

На дебитните карти се падат 55% от общия обем транзакции

Обемът картови транзакции в глобален мащаб ще нараства, но средната им стойност все повече ще спада, твърдят експерти.

През 2017 г. по света са извършени покупки с банкови карти на стойност 25,1 трилиона долара. Това представлява ръст с 13% спрямо предходната година според доклада на агенция Retail Banking Research (RBR) „Глобални данни и прогнози за платежните карти до 2023 г.”. Макар обемите да нарастват силно, бройката на плащанията ги изпреварва, тъй като картите все повече се използват и за покупки с ниска стойност, измествайки парите в брой при по-дребните търговци за стоки като напитки и закуски.

Прогнозите на RBR сочат, че между 2017 и 2023 г. картовите плащания в глобален мащаб ще растат средно с по 10% годишно, достигайки 45,2 трилиона долара в края на периода. Средната им стойност обаче ще спадне от 67 до 62 долара за същия период, като делът на безконтактните карти ще се увеличи. Последните често се използват за плащанията с най-ниска стойност и по-специално за онези, които до неотдавна са били извършвани в брой. Както клиентите, така и търговците оценяват удобството на безконтактните плащания – отчасти защото се премахва необходимостта от въвеждане на ПИН, но също и защото транзакциите стават много по-бързи.

В Китай картите се използват по-рядко, но за по-големи покупки.

Според проучването на RBR, на Азиатско-тихоокеанския регион се падат 50% от обема на картовите плащания в глобален мащаб, но едва 28% от общата им бройка. Основна причина за това е, че в Китай картите обикновено се ползват за теглене на пари в брой, а не за плащания, а когато се използват на ПОС терминал, това обикновено е за покупки с по-висока стойност, като например вноски за имоти или превозни средства.

Средната стойност на плащането ще падне, тъй като употребата на карти все повече се превръща в норма.

Докладът на RBR показва, че на дебитните карти се падат 55% от общия обем картови транзакции по света, което е по-малко от тяхната бройка. Това е така, защото дебитните карти по-често влизат в употреба за покупки с ниска стойност, докато кредитните се използват за по-скъпи продукти. С все по-широкото навлизане на безконтактните технологии, делът на плащанията с дебитни карти постепенно ще се свива.

Обемът картови транзакции в глобален мащаб несъмнено ще нараства, но средната им стойност все повече ще спада. Даниъл Доусън, ръководещ проучването на RBR, коментира: ”Потребителите по света се чувстват все по-комфортно да плащат с карти за евтини стоки, особено с масовото навлизане на безконтактните технологии. Тъй като тяхното очакване е да могат да използват безконтактната си карта навсякъде, средната стойност на покупките ще продължи да намалява”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.