Похабяват до 20 млн. лв. за новите екостикери

Така изглежда екостикерът с чип, който ще се лепи след 12 юли на автомобилите с тегло до 3,5 тона.

Експерти поставят въпроса за цената на лепенките на 14 април

Годишните технически прегледи ще струват около 60 лв.

“Труд” изпрати въпроси до шефовете на бившата ДАИ

От 17 до 19 млн. лв. ще плати Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) за отпечатването на новите екостикери с чип, които трябва да влязат в сила от 12 юли т. г. Очаква са да бъдат поръчани около 5 млн. бройки за малко под 3 млн. автомобила с тегло до 3,5 тона, научи “Труд” от експерти в бранша. Те са категорични, че цената на Годишния технически преглед (ГТП) ще се увеличи до около 60 лв., тъй като всеки пункт ще е длъжен да плати допълнително за софтуер и записващи устройства, с които се въвеждат данни в чиповете.

До момента точната сума за лепенките с чипове не е ясна, правят се и спекулации, че ще достигне 300 млн. лв., затова на 14 април от неправителствени организации ще поставят въпроса пред Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

По непотвърдена информация новите екостикери ще се изработват отново от печатница “Демакс”, като допълнение към сега действащия договор за стикери за ГТП. Лепенки също са холограмни, а това е печатницата у нас, тясно специализирана и лицензирана за този вид техника.

Днес “Труд” изпрати въпроси към шефовете на ИААА Бойко Рановски и Дамян Войновски по силата на каква поръчка ще се печатат новите екостикери и на каква цена. Очакваме отговорите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България