Плевнелиев: България няма как да просперира в режим на популизъм и криво разбран национализъм

България няма как да просперира в режим на популизъм и криво разбран национализъм. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Росен Плевнелиев по време на церемонията по официалното откриване на паметник на Васил Левски във Военната академия "Г.С.Раковски", предаде „Фокус“.

„Инвеститорите няма да дойдат в една държава на олигархия, задкулисни зависимости и език на омразата. И обратното - светът ще ни уважава, а България ще просперира затова, че българите са толерантен, просветен и почтен народ, създал правова държава“, заяви държавният глава.

„Една чиста и свята република, в която правилата важат за всички, а институциите работят с лице към хората и раздават справедливост. Зависи от всеки един от нас да изградим демокрация от европейски тип и социална отговорна икономка, в която човешките права и свободи и върховенството на закона са над всички“, посочи той.

„Това ни завеща да постигнем и Левски. За такава България мечтаеше и отдаде живота си Апостола на свободата. Дълбок поклон пред светлото му дело“, добави президентът Росен Плевнелиев.

На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, ген. Михо Михов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и председател на инициативния комитет за изграждане на паметника, генерал-лейтенант от резерва и зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов, генерал Константин Попов - началник на отбраната на България , кметът на район "Оборище" Васил Цолов, народни представители и министри, представители на държавна и местна власт, военни лица и десетки граждани.

„Изграждането на паметник на Левски във Военната академия е патриотичен акт и ясен израз на преклонение към саможертвата на Апостола на свободата.“ Това каза държавният глава Плевнелиев по време на церемонията по официалното откриване на паметник на Васил Левски във Военната академия "Г.С.Раковски".

„Обръщам се с думи на благодарност към военно-патриотични организации, съюзи, сдружения, към всички онези родолюбиви българи, които с труда и всеотдайността си допринесоха да се реализира благородната инициатива за издигане на паметник на Васил Левски в парка на Военна академия - на място достъпно за всички граждани“, заяви той.

„Левски е най-светлата личност в българската история и завинаги ще остане в националната памет със своето слово, дело, велика саможертва, с примера, който дава, с безграничната си обич към род и Родина. Той ни учи на човеколюбие, на вяра в собствените сили. Левски е икона, свещен образ, символ на чистота и вечния стремеж към свобода и справедливост“, посочи държавният глава.

„Ние и днес силно чуваме гласа му, спомняме си думите му, израз на родолюбиво себеотрицания: „Ако спечеля, ще спечели цял народ, ако загубя - губя само мене си“, припомни президентът Плевнелиев думите на Апостола.

Коментари

Задължително поле