Пловдив и Дортмунд подготвят съвместни културни и образователни проекти

Германците интегрирали близо 5000 роми от „Столипиново”, живеещи в града им

Пловдив и германският град Дортмунд подготвят съвместни културни и образователни проекти, стана ясно в петък след срещата в общинската управа под тепетата между заместник-кметовете Стефан Стоянов и Йорг Щудман. Стоянов получи покана от своя немски колега Пловдив да се включи в Мрежата на творческите индустрии, в която членуват градове като Сарагоса, Кошице, Есен, Дюселдорф, Истанбул и други.

Мрежата на творческите индустрии организира различни инициативи и конференции, насочени предимно към младите хора и творци, като има и награди за най-добре представителите се участници. „Градовете споделят своите успехи и опит”, заяви зам.-кметът на Дортмунд, който  поздрави Пловдив за честта да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Йорг Щудман разказа за опита на своята община, която активно е участвала с проекти при представянето на град Есен като Европейска столица на културата през 2010 г. „В Пловдив се намира първият в България квартал на творческите индустрии – „Капана”. Мястото бе изоставено и само за няколко години успяхме да го превърнем в притегателно място за младите хора. В момента там се развиват над 60 малки бизнеса”, похвали се от своя страна зам.-кметът Стефан Стоянов.

Друга възможна сфера за сътрудничество между Пловдив и Дортмунд е в хоровото изкуство. „Имаме 1400 млади хористи, а вие имате големи традиции. Българските гласове са известни в цяла Европа. Бихме могли да обсъдим гостуване на пловдивски хорове или ансамбли в Дортмунд“, каза още Йорг Щудман. Той допълни, че в Дортмунд в момента живеят над 5000 български мигранти, като по-голямата част от тях са роми от пловдивския квартал „Столипиново”, с които германската община работи по различни проекти за интеграция. „Поканихме тези семейства да останат, научихме ги да работят, да събират разделно отпадъците. Работим с тях по социални и образователни програми, по които в следващите от 3 до 5 години ще бъдат обхванати около 9000 мигранти “, съобщи Йорг Щудман.

Според него, след като толкова много хора от Пловдив се заселват в Дортмунд е от изключителна важност взаимодействието между администрацията на двата града и разработването на съвместни проекти. Щудман и Стоянов бяха категорични, че най-добрите средства за интеграция са образованието и културата. Обсъдена бе възможността представители от местната общност да се включат през 2018 г. в Ромския културен фестивал в Дортмунд. Другите възможности за сътрудничество, които бяха обсъдени, са в сферата на занаятчийството, музикалното и танцовото изкуство.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България