Пловдив с рекордно ново строителство

Над 50% от имотите за продажба в Пловдив в момента са или ново строителство, или монолит.

Градът е голям пазар с потенциал

29% ръст на ипотечните кредити

Голям интерес има към кварталите “Тракия”, “Христо Смирненски” и “Кючук Париж”

Строителната активност в Пловдив достига абсолютни рекорди. Според строителни предприемачи в града под тепетата новозапочнатата разгърната застроена площ (РЗП) за периода април-юни тази година е 91 хил. кв. метра, спрямо 38 хил. кв. метра за същия период на 2019 г. Строителите отчитат и над 240% повишение на броя на започнатите нови жилища в Пловдив - 776 за тримесечието, при 225 за същия период на миналата година. “Новото строителство в региона се повлия от Covid-19. Активността на пазара не само, че не се забави, а нарасна спрямо 2019 г.”, коментират строителни предприемачи.

Брокерите са обединени около мнението, че Пловдив е един много голям пазар с потенциал, новото строителство отбелязва подем в града, а отделно банките отчитат ръст на жилищните кредити в града под тепетата. Пловдив далеч не е градът с най-много закупени жилища с ипотечни заеми. Морската ни столица е на първо място по дял на имотите, които са купени с кредит, а Стара Загора я следва. Те изпреварват София по дял на апартаментите и къщите, купени с ипотечен заем, коментират брокери.

Над 50% от имотите за продажба в Пловдив в момента са или ново строителство, или монолит. Голям интерес от страна на купувачите има към кварталите “Тракия”, “Христо Смирненски” и “Кючук Париж”. В центъра на града пазарът е по-специфичен, има малки и бутикови сгради, като цените варират около 1200-1300 евро за кв. метър. Клиентите в Пловдив заради ситуацията с Covid-19 се интересуват по-интензивно от къщи в селата около града - Марково и Брестовица, които са на до 5-6 км от Пловдив.

По отношение на индустриалните площи в града, може да се каже, че фирмите, натрупали капитал в последните 5-6 години и с възможност да реализират продажби по време на пандемията, търсят за покупка площи на цена между 300 хил. и 600 хил. евро. Изискванията са индустриалните площи да са готови бази - независимо стари или нови, но да са готови за работа. Секторите като логистика и търговия с бързооборотни стоки търсят все по-малки площи, защото когато не складират много стока, а я движат, печелят повече.

Именно заради това хит са удобните локации в Пловдив до 300 кв. метра. Като нов сегмент на пазара от сектора на складовите площи брокери посочват развитието на “градския склад”, който е максимално близо до крайните клиенти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти