Победа на Кристоферсен, глобус за Хиршер

Радост и за двамата големи съперници в алпийските ски донесе последният ден от Световната купа в Банско. Хенрик Кристоферсен (Норвегия) спечели гигантския слалом, а Марсел Хиршер (Австрия) си осигури малкия кристален глобус в дисциплината за шести път в кариерата.

Лидерът в генералното класиране взе аванс от 22 стотни пред световния шампион след първия манш, а третият ас Алекси Пентюро (Франция) отстъпи на близо 7 десети. Следобед французинът дори бе изместен от подиума от 37-годишния си сънародник Тома Фанара, който направи невероятно каране в слънчевия следобед.

Кристоферсен пък демонстрира безгрешно минаване по трасето с много силен последен сектор, докато Хиршер сбърка в горната част и замалко не отпадна. Той все пак се поправи и за момент изглеждаше, че може да обърне състезанието, но остана на 4 стотни зад викинга. И все пак второто място се оказа достатъчно за Марсел да стане недостижим в класирането за малката купа.

„Снегът беше направил пистата коварна, но се изненадах колко добре е подготвена – заяви звездата. - Това е много трудно и поздравявам организаторите. Глобусът в гигантския слалом е специален, защото тази дисциплина е фундаментална в нашия спорт. В нея карат както майсторите в скоростните, така и специалистите в слалома. Затова се гордея с това постижение.“

Така двамата най-добри скиори в света отново имаха поводи за празник в България. Кристоферсен спечели първия си успех в Банско, след като през 2012-а грабна две победи на Европейската купа в Пампорово, тогава само на 17 г.. Хиршер пък не успя да се изкачи на върха след дубъла си от първи места на Световната купа преди 7 години, но изравни рекорда налегендата Ингемар Стенмарк от 19 големи и малки купи.

„Банско е специално място за мен, вече имам връзка с този курорт и ще разказвам за това на детето си – добави австриецът. - Никой в Австрия не очаква, че в България може да има толкова хубаво място за ски, но мога да ви кажа, че доста австрийски курорти не са на това равнище.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт