Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Словашките власти повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на разследващ журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. Делото предизвика големи протести срещу корупцията на високо ниво и принуди тогавашния премиер Робърт Фицо да подаде оставка.

Говорителят на държавната прокуратура заяви в изявление, че шестте обвинения, повдигнати през 2018 г. за разстрела на журналиста и годеницата му се отнасят за предумишлено убийство. Основният заподозрян е Мариан Кочнер, политически свързан предприемач, който е бил ключов обект в публикациите на Куцияк за корупция в централноевропейската държава и прокурорите смятат, че е поръчал убийството.

Кочнер отрече всякакви неправомерни действия чрез адвоката си. 27-годишният Куцияк и Кушнирова бяха застреляни в къщата им близо до столицата Братислава през февруари миналата година, припомнят Евронюз и БГНЕС. Трима от обвинените през 2018, включително Кочнер, се признаха за невинни, четвърти е признал, че е застрелял Куциак, а пети - за съдействие при убийството.

Коментари

Задължително поле