Поведението на детето е показателно за употреба на наркотици

Важно е да се обърне внимание на детето, ако се наблюдава отчуждение или промяна в поведението му без причина.

Тревожни симптоми са изолация, промяна на личните навици, лоша хигиена, раздразнителност

Има различни признаци, които говорят за употребата на наркотични вещества, но много често родителите приемат подобни знаци като проява на пубертета. Важно е да се обърне внимание на детето, ако се наблюдава промяна в поведението му без причина – агресивно държание, раздразнително, неуважително, потайно, странно, твърде енергично или депресивно, съветва психологът и експерт по зависимости Мариета Рускова. Други признаци могат да бъдат: рязка смяна на приятелската среда, проблемни взаимоотношения със семейството и познатите, промяна в навиците на спане (периоди на безсъние или свръхенергичност, последвани от дълги периоди на сън) и хранене (липса на апетит или неутолим глад), промени във външния вид (небрежност към външния вид, внезапни промени в теглото, твърде разширени или свити зеници, следи от убождания по тялото), слаба памет и концентрация, бягство от училище и пропускане на часове, намаляване на успеха в училище, изчезване на пари и вещи от дома, загуба на интерес и мотивация към любимите дейности. Освен признаците в поведението, е добре да се обърне внимание за наличието на някои предмети на необичайни места като лъжици и спринцовки, изгоряло кухненско фолио, малки пакетчета, лекарства по рецепта. Не всяка рязка, негативна промяна в поведението на един тийнейджър обаче може да означава непременно зависимост, но може да бъде знак за проблем, който да е предпоставка за развиване на зависимост.

Колкото и да е трудно общуването с детето в тази критична фаза на развитието му, в която то се бунтува за своята независимост и доказване, диалогът с него е от изключителна важност за превенция на ангажирането му с действия, водещи до зависимост. Важна първа стъпка за превенцията на зависимост у детето е изграждането на силна доверителна връзка в по-ранните етапи на неговото развитие.

Друг важен фактор са темите табу, онези трудни теми, за които не се приказва или поне така сме научени – наркотиците, сексът и др., за които обаче с детето трябва да се говори.

лого ММС*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

Коментари

Задължително поле