На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Поведението на детето е показателно за употреба на наркотици Тревожни симптоми са изолация, промяна на личните навици, лоша хигиена, раздразнителност

Важно е да се обърне внимание на детето, ако се наблюдава отчуждение или промяна в поведението му без причина.

Има различни признаци, които говорят за употребата на наркотични вещества, но много често родителите приемат подобни знаци като проява на пубертета. Важно е да се обърне внимание на детето, ако се наблюдава промяна в поведението му без причина – агресивно държание, раздразнително, неуважително, потайно, странно, твърде енергично или депресивно, съветва психологът и експерт по зависимости Мариета Рускова. Други признаци могат да бъдат: рязка смяна на приятелската среда, проблемни взаимоотношения със семейството и познатите, промяна в навиците на спане (периоди на безсъние или свръхенергичност, последвани от дълги периоди на сън) и хранене (липса на апетит или неутолим глад), промени във външния вид (небрежност към външния вид, внезапни промени в теглото, твърде разширени или свити зеници, следи от убождания по тялото), слаба памет и концентрация, бягство от училище и пропускане на часове, намаляване на успеха в училище, изчезване на пари и вещи от дома, загуба на интерес и мотивация към любимите дейности. Освен признаците в поведението, е добре да се обърне внимание за наличието на някои предмети на необичайни места като лъжици и спринцовки, изгоряло кухненско фолио, малки пакетчета, лекарства по рецепта. Не всяка рязка, негативна промяна в поведението на един тийнейджър обаче може да означава непременно зависимост, но може да бъде знак за проблем, който да е предпоставка за развиване на зависимост.

Колкото и да е трудно общуването с детето в тази критична фаза на развитието му, в която то се бунтува за своята независимост и доказване, диалогът с него е от изключителна важност за превенция на ангажирането му с действия, водещи до зависимост. Важна първа стъпка за превенцията на зависимост у детето е изграждането на силна доверителна връзка в по-ранните етапи на неговото развитие.

Друг важен фактор са темите табу, онези трудни теми, за които не се приказва или поне така сме научени – наркотиците, сексът и др., за които обаче с детето трябва да се говори.

лого ММС*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.