Повечето хора от Кресна не са умъртвили прасетата си

Повечето хора от Кресна, които отглеждат прасета в домашни условия, не са умъртвили животните си. Много от стопаните нямат информация за загубите, които ще понесат, ако не направят това доброволно, алармират от институциите, информира БНР. В понеделник започва принудителната акция в града заради откритото огнище на африканска чума.

В двукилометровата зона на заразата попада само общинският център, след като заразено домашно прасе беше открито в река Струма в началото на Кресна. На извънредно заседание Областната епизоотична комисия обяви, че акцията на ветеринарните власти по ограничаване на разпространението започва в понеделник, 19 август. Ямата за загробване на животните вече е готова, тя е в района на село Стара Кресна. Представители на БАБХ и полицията са в града.

Кметът на Кресна Николай Георгиев още вчера заяви, че не приема решението на властите, поиска допълнителни проби от личните стопанства и отсрочка за умъртвяването на прасетата. Това доведе до дезинформация на хората, заяви д-р Григоров от Агенцията по храните в Благоевград.

Коментари

Задължително поле