Повече от 20 награди връчи Столичната библиотека на официална церемония в София

Георги Господинов и Йорданка Фандъкова

Тържеството беше открито от проф. Пламен Дойнов – ректор на НБУ:

„Какво означава да честваме най-четените писатели? Разбира се, това е да честваме читателите: в библиотеката те не са тези в книжарниците. В библиотеката те са вглъбени, те четат много и идват тук, защото искат още и още от своите любими автори. Читателите в библиотеката са велики, защото не престават да четат... На добър час на този празник и нека словото е да с нас!“

Писател на годината стана Георги Господинов – наградата му беше връчена от Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община. Тя отбеляза: „Голямо щастие и висока чест за мене е да връча Голямата награда на Георги Господинов! Столичната библиотека е нещо повече от храм на книгата, тя съхранява духа. Екипът на библиотеката, госпожа Цинзова реализира много нови инициативи. Предстоя отварянето на филиал в кв. „Овча Купел“. Благодаря ви от сърце, че събирате писатели и читатели на едно място! Развивате и възможности за младите хора! Писателите ни помагат да видим и невидимото. Макар и с маски днес, очите ни се виждат, очите ни са отворени за книгата...“.

В отговор Георги Господинов сподели: „Благодаря на читателите си, без тях тези книги са мъртви. Обществото на четящите една книга е невидимо – те не се познават, но те водят един непрестанен разговор в едно общество, в което разговорът сякаш е приключил. Лесно е да обясниш света през фалшиви новини. А книгата иска друг ум, друга скорост, друго потъване. Четенето възпитава друга чувствителност. Човекът, който чете книга, няма свободна ръка да удря, бие другия, няма свободна ръка да пише грозни статуси във фейсбук той обитава друго пространство. Това е смисълът на четенето“.

Второто и третото място като най-четени автори заеха Захари Карабашлиев и Елена Алексиева, наградени от зам.-кмета по култура, образование и спорт Мирослав Боршош. В пространното си слово Захари Карабашлиев призова политиците да обърнат внимание на липсата на нови книги в библиотеките и читалищата: „Единствено книгите дават усещането за утеха, знание и мъдрост. Ако не се грижим за знанието сега, ще се грижим за невежеството утре. Не трябва да допускаме липса на финансиране към библиотеките!“.

Тази година за първи път беше определена и награда за най-четените поети: това са Недялко Йорданов, проф. Цочо Бояджиев и Иван Ланджев, чиито награди бяха връчени от зам.-министъра на културата Юрий Вълковски и поетесата Кристин Димитрова. В отговор бардът на любовната поезия Недялко Йорданов прочете стихотворението си „Поличба“, а Иван Ланджев предложи на медиите: „Нека новите книги бъдат важните новини в обществото“.

Проф. Мариела Модева връчи втора награда на проф. Иво Христов и трета награда на д-р Мадлен Алгафари в категория „Нонфикшън литература“, призовавайки: „Книгите са тази мека сила в дипломация, която строи истинските мостове между хората и изгражда най-дълготрайните връзки. Поздравявам всички, за които книгите и знанието са пътеводни звезди в знание. Нека четящите, интелигентните хора да бъдат в авангарда на управлението на държавата, да изграждаме образа на страната си като културна дестинация“.

Мадлен Алгафари призна, че книгите й са нейните хартиени деца и това много я радва: „Отчаяно се нуждаем от промяна на гледните точки – към себе си и към начина, по който живеем...“. Нека да има повече истински герои и по-малко измислени въздухари“ – каза проф. Иво Христов.

Доц. Михаил Груев връчи първа награда на проф. Пламен Павлов, който отбеляза: „Винаги съм бил привърженик на тезата историята да бъде литература“.

Най-четеният автор на детска литература – Милен Хальов, каза: „Всяка една награда, дадена от читателите, означава, че съм разбран! Щом съм разбран, значи не съм сам...“

Мирослав Боршош – зам.-кмет на Столична община – награди Георги Тошев в категория „Биографични книги“ и подчерта: „Той прави две изключително важни неща – представя ни личности, от които трябва да се учим, и пази паметта“.

Проф. Стоян Денчев връчи наградата на ръководството на Столична библиотека на поета Георги Константинов. Проф. Денчев акцентира на мащабната дейност на библиотеката и очерта творческия профил на Георги Константинов, който каза: „Животът не е поезия, но поезията е моят живот. Благодаря на г-жа Цинзова! Днес излязох без шапка, ако бях с шапка, щях да я сваля пред читателите на българска поезия и проза.“

Наградите за най-активни читатели са: 

Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Славов (41 год.) 

Читател на годината (дете)– Александър Маслинков (7 год. )

Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина /12 г./, Иван/11 г./ и Александра/6 г./

Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.)

Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са: Нова телевизия - Новини, БТА, тв предаване „Култура. БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, медия за култура „Площад Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Днес читателската аудитория в най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека в България достигна 71 хиляди. Само през през 2021 г. читателите на библиотеката на София се увеличиха с нови 15 хиляди. Заетите книги за дома от софиянци  са 410 хиляди (колкото през 2019 г.), близо хиляда дневно са посещенията в библиотеката през м.г., а младите хора до 28 години вече са над 55 % от читателската аудитория. 

Изборът най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Директорът на Столичната библиотека г-жа Цинзова постави финал на тържеството с думите: „Скъпи приятели, всички вие сте приятели на библиотеката: всички ние сме убедени, че четенето е с основата на личния, граждански и обществен успех! София чете!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура