Повече чужди компании наемат складове в България

Наемите на складове клас А са от 4,7 евро до 5,2 евро на кв. м за месец.

Налични са 1,3 млн. кв. м

Търсенето на складове и логистични имоти в България ще нарасне заради процеса на преместване на операциите на много компании от Азия към Европа, прогнозират брокери на имоти. Причина за това е желанието на компаниите да развиват дейността си по-близо до крайните клиенти след нарушените вериги на доставки в резултат на пандемията и войната в Украйна.

Нетно усвоените логистични и индустриални площи в страната са с 46% повече спрямо миналата година, пише в доклад на консултантска компания. Търсенето на помещения е инициирано от търговци на едро и дребно (69%), логистични оператори (23%), професионални услуги (3%), фармация (3%) и производство (1%). Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в страната нараства до 1,324 млн. кв. м. Незначителното му увеличение в комбинация с устойчивото търсене доведе до спад на свободните площи до 6% от общия обем. В строеж в столицата са над 189 хил. ?в. м. Най-често това са paзшиpeния на вече присъстващи на българския пазар компании.

Наемите остават без промяна. Средните офертни наеми за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура, са 4,7-5,2 евро на кв. м за месец. Клас В остават със средни стойности от 2,7 евро на кв. м за месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти