Погнаха Тамаш Аян за корупция след оставката

Доскорошният президент на Международната федерация по вдигане на тежести (IWT) Тамаш Аян явно няма да се размине само с отстраняване от поста си. 81-годишният деятел подаде оставка заради обвинения в корупция, но вече е обект на независимо разследване, оглавено от канадския юрист проф. Ричард Макларън.

Специалистът, който бе в основата на тежките наказания спрямо руските спортисти, установил, че Аян бил „обсебен от контрола“ и изградил „култура на страх“ в световната централа. Причина за това била неохотата, с която служители на IWT свидетелствали срещу бившия си началник.

В продължение на половин век организацията е била затворена система с авторитарен лидер, който е упражнявал контрол чрез разнообразни механизми – смята Макларън. - Открихме признаци на системна корупция на най-високо равнище.“

Сред установените нарушения са прикриване на 40 положителни допинг проби, след които на спортистите е било позволено да продължат състезателна дейност. Аян лично е контролирал процеса и събирането на глобите. Макларън открил писмо, с което президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на спортния шеф за „съдействие“ от такъв характер. Освен това са установени неотчетени 10,4 милиона долара в авоарите на федерацията.

Обвиненията срещу мен са безпочвени – отговори 81-годишният Аян. - През целия си живот съм спазвал писаните и неписаните закони на спорта.“

Коментари

Задължително поле