Подготвят Координационен център за дейностите свързани с българите в чужбина

Ще се опитаме да направим общ координационен център за дейностите, свързани с българите в чужбина. Това заяви в четвъртък във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя подчерта, че основната причина за това е, че в момента тези действия се изпълняват едновременно от няколко министерства, а това е създава сериозни проблеми.

Илияна Йотова коментира, че според изследване на БАН над 15 млн. души в целия свят говорят и пишат на български.

„Въпреки това има само 2-3 постановления, които регламентират тази дейност. Трябва да се започне със самите училища, в средното образование, които подготвят децата на български език. Има една създадена асоциация на българските училища зад граница. Тя е много мощна, с много „агресивни“, в добрия смисъл на думата, преподаватели, много амбициозни хора. Ще се борим българският език да получи статут на матуритетен език, защото само по този начин ще можем да мотивираме тези деца, тъй като матуритетния език носи точки след това за висшето образование в чуждите висши учебни заведения“, допълни вицепрезидентът.

Йотова допълни, че това няма как да се случи с едно единствено действие, а трябва да се изгради цяла система.

„Това са различни стъпки, за да може да се осъществи цялата тази визия – как да се учи български език навън. Различно е – по един начин стоят нещата в западните покрайнини, по съвсем различен - в Западна Европа, зад океана също. Съвсем други са и местните специфични условия. Чаках да се сформира новото правителство и сега предстоят конкретни действия“, изтъкна Илияна Йотова.

Коментари

Задължително поле