Подмладиха 150-годишно училище с евросредства

Кметове на Монтана Златко Живков и на Габровница Борис Цветков откриха ремонтираните училище и детска градина, а хлапетата превърнаха деня в празник

Училището и детската градина в монтанското село Габровница отвориха врати след като бяха основно ремонтирани с европейски средства.

училище Монтана

Основното школо „Св. Кв. Кирил и Методий” е сред най-старите и най-големи учебни заведения в северозападната община. Двете сгради са обновени по проекта „Модерни и привлекателни учебни заведения в трансграничния регион Монтана- Пирот”. В сръбския град основен ремонт е извършен в училище „Вук Караджич”. По проекта за школата и забавачката са осигурени и оборудване, разработена е стратегия за управление на училищната собственост и 150 деца са обучени в социални умения и междукултурно общуване.

Общата стойност на проекта е 412 000 евро, а от община Монтана допълнително са осигурени 104 000 лева. Училище „Св. Св. Кирил и Методзий” в Габровница е издигнато през 1886 г. и тази година чества век и половина дейност.

училище Монтана

В класните му стаи на 15 септември ще влязат 156 деца. В детска градина „Детелина” пък се възпитават близо 100 малчугана.”В Габровница няма демографска криза. В клас учат по над 20 деца. Всички се радваме, че училището и детската градина станаха много красиви и уютни.

 

Община Монтана работи по над 40 проекта за развитието на града и селата в района. Само в Габровница тази година са вложени около 60 000 лева!”, каза кметът Живков.

Коментари

Задължително поле