Подсладителите - чудодейно средство за отслабване?

ЕС допуска12 подсладителя

Ползите от тях са малко, а вредите не са проучени

За разлика от захарта подсладителите почти нямат калории. Въпреки това обаче не са чудодейно средство за отслабване - тъй като ползите от тях са малко, а много от възможните вреди не са проучени.

Лимонадата, желираните бонбони или плодовото кисело мляко без захар са точно толкова сладки, колкото другите. Продуктите с подсладители обещават отслабване без лишения и това, разбира се, звучи прекрасно. Само че подсладителите все по-често стават обект на критики. През 2023-а година Световната здравна организация (СЗО) публикува директива с препоръки подсладителите да не се използват като средство за отслабване. Според СЗО ефектът от тези субстанции е краткотраен, а евентуалните вреди не са достатъчно добре проучени.

В ЕС са допуснати 12 подсладителя. Сред тях са: Aцесулфам K (E 950), Aспартам (E 951), Цикламат (E 952), Захарин (E 954), Сукралоза (E 955). Различните подсладители не са от една и съща група и се различават значително по химическия си състав. „Поради това те се усвояват по различен начин и в червата“, казва Щефан Кабиш, експерт по храненето в Германския център за изследване на диабета към клиниката „Шарите“ в Берлин.

„Има подсладители, които стигат до кръвообръщението. Други, като аспартама, се усвояват директно в червата. Сукралозата пък преминава през целия чревен тракт“, обяснява Кабиш.

Захарта и захарните изделия имат висока калоричност, поради което допринасят за наднорменото тегло. Затлъстяването от своя страна води до различни болести: диабет, сърдечносъдови заболявания, различни видове рак.

Друг неизяснен въпрос е дали подсладителите увреждат чревния микробиом, влияейки отрицателно на имунната система. За това има индикации, но и в това отношение са необходими допълнителни изследвания. Това, което е сигурно, е, че захарта се отразява зле на чревния микробиом.

Против използването на подсладителите като диетично средство, е това, че те поддържат желанието да се консумират сладки неща. „Пристрастяването към сладкото не намалява от това, че използваме подсладители. Няма причина да ги избягваме активно, но няма и причина да ги препоръчваме. Ползата от тях е малка, а вредата не е категорично доказана“, заключава експертът.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука