Президентът Радев утвърди закона за актуализацията на държавния бюджет

За 15 дни вдигнаха на крака жена с COVID-19 39-годишна излекувана в Бургас

Рулетките без отложени налози

По-кратка пролетна ваканция за учениците, ще почиват от 17 до 20 април

Правосъдният министър Данаил Кирилов: 5 г. не проверяват системата за дела (обзор)

ЕК препоръчва несъществените пътувания до ЕС да останат ограничени до 15 май

300% ръст на онлайн покупки на фитнес уреди

Зайци с маски украсиха Смядово

Томислав Дончева: В момента се мисли за допълнителна подкрепа за малките предприятия

Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

Доклад прогнозира по 5 000 жертви на COVID-19 в 5 от най-засегнатите страни идната седмица

Мъж отвлече и преби бившата си в Русе, арестуваха го

Върнаха 46 шофьори от КПП-та в Шумен

Говорител на Борис Джонсън: Премиерът е „клинично стабилен“

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 593

Поздрави от дървената мафия Тъгата на един горски стражар

Зима е. Но гората е още безснежна. И се тресе от незаконна сеч. Цигани на тумби пристигат с каруци, вадят брадви, изсичат дървета с кубици и ги отнасят – за да топлят с тях къщите си в гетата. Не подбират, между другото, повалят и цели редици стогодишни смърчове и ели. Просеките, по които ги извозват, са очевидни. Завали ли, стават на реки, които влачат камъни и пясък от планината в селските махали.

Кощунство! Ужас! Научаваме за него от един горски стражар, да го наречем Запрян. Това име е измислено – горският си показва истинското в личната карта, но моли то във вестника да не се споменава, че да не го уволнят. Къде работи точно? Той уточнява, но добавя: „Пиши ме, че съм някъде тъдява…по Лозен планина“. Безсилен ли е срещу криминалните секачи? Да. Признава си:

„Секат, та се късат и влачат, за маркировки по дървесината и превозни билети и дума не става. Пребиха ме лани. Видях каруца с двама, но като доближих, изникнаха над двайсет! Удряха ме с цепеници, с тъпото на брадва! Лежах в болница след това, със счупени пръсти на двата крака.“

Било, каквото било. Но сега? Ще повика ли подкрепление от полицаи? Или инспектори от регионалната дирекция по горите? Или още стражари, от 6-те държавни горски предприятия?

Бай Запрян повдига вежди: „Да не ми се подигравате? На 112 ли да звъня за помощ от държавата? Полицаите си имат друга работа. В дирекцията и без мен са наясно с нещата, а и ида ли там, кой знай на кого ще попадна? Нали помните арестите през есента, когато прокурорите казаха, че и софийският директор, и шефът на горското в Своге са в дървената мафия!“

Арестите? А, да. В средата на септември бяха задържани, като „организирана престъпна група за незаконна сеч“ Милко Христов – директор на регионалната дирекция по горите в София, Петър Петров – директор на горското в Своге, двама горски стражари и синът на единия – надзирател в затвора. Прокурорът Ангел Кънев уточни, че те от незаконен дърводобив са спечелили за 8 месеца 1, 2 млн. лв. Пращали бедняци да секат за 20 лв. надница, а сечта представяли за легална. Държали в страх колеги и очевидци на престъпната си дейност по селата – за подадени сигнали срещу тях отмъщавали с уволнения, палежи на коли, стрелби… Цял боен арсенал бе намерен при обиски по местата, където живеели царски…

Колко време мина оттогава? Септември, ноември…на 18-ти декември – 3 месеца стават. Ако нещо се е случило оттогава, освен това, че задържаните ги пуснаха от следствените изолатори, то ние сме пропуснали новината.

„Заплата малка, гора голяма“ – под този девиз горски работници от всички нива служат предано на дървената мафия. Научихме го от бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който беше обявил война в мандата си на масовите кражби от зеленото богатство. Разговаряхме с него ден след арестите в горската администрация. Той вярваше, че както е тръгнало, разследването на спецпрокуратурата може да стигне и до политици, на които крадливите горски шефове се отчитат. Вярвахме и ние.

„Вие си вярвайте. Имате от дървената мафия много здраве – усмихва се горчиво Запрян. Според него дори поговорката „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“ вече не работи. Кокошкарите с каруците са напаст. В цели села нормалната покупка на дърва за огрев е нещо забравено и единственият начин за набавянето им е с кражба или доставка на крадено. Дребната незаконна сеч за ромските фамилии е препитание. Манго и брат му продават днес 1 кубик за 40 лв., да речем и семейството им е сито цял ден. Тежко на тоя, който им попречи. Не на един и двама, а на 10 горски ще строшат краката, като знаят, че чааветата ги чакат гладни…

Това, разбира се, с актове за глоби не се оправя – пък ако ще да ги вдигнат до 2 милиона, а не до 20 хил. лв., както сториха наскоро! Само санкции не стигат, трябва правосъдие за всички и обмислена икономическа политика…Инак кражбите в горите нанасят щети за над 250 млн. лв. годишно. Държавата не може да надвие крадците! По данни от НПO нелегалният дърводобив у нас се е изравнил с легалния. „Горската полиция не може да го спре!“, отсича Запрян. Какво, като са му дали право да арестува и са го снабдили с уред за нощно виждане? Нищо. Еле пък, ако шефовете му са избрали храната пред борбата с убийците на гората.

„Регионалният директор Христов и другите са имали горския фонд за бащиния и то с години“, каза шеф на МВР, след като ги арестуваха. С години?! Как така? По закон регионалният директор се контролира от директора на агенцията по горите. Той имал сигнали, както се разбра. Дали го питаха разследващите защо ги е оставил без внимание? Питаха ли го защо е назначил Христов, който по-рано заради „лоши практики“ е разжалван от висок пост до редови горски в чирпанско? Дали не му е предложен случайно от някой политик, отгоре в йерархията? Как иначе аламинут се произвежда директор от компрометиран горски стражар? И още: интересуват ли се следователите защо още се бавят и се саботират, май така желаните по-рано проекти за наблюдение в горските масиви – с финансирани от Световната банка камери, дронове и сателити?

Преди години ексминистър Найденов, като се позова на бившия директор на Северозападното горско предприятие Юри Миков, Бог да го прости, огласи корупционната схема 19-45“. Че на 19-то число от месеца директорът носи в министерството и 45 хил. лв. Тогава никой от правоприлагащите не даде знак, че е чул и разбрал. Миков загина в пътен инцидент и край. Не коментираме, а питаме само: ако тази схема не е разследвана, дали не работи и досега?

 

Контрольори във верига

По Закона за горите дърводобивът е под верижен контрол. Горският Запрян е първа брънка – контрольор. Него го контролират началниците му от регионалната горска дирекция, тях ги контролират техните началници от Изпълнителната агенция по горите, а пък началниците от агенцията ги контролира земеделският министър, които има за целта власт, заместници, инспекторат, пари. Арестите на горските директори през есента показаха, че тая верига е скъсана, меко казано и служи не за връзване, а за развързване на ръцете на дървената мафия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Държавните горски и ловни стопанства са длъжни да охраняват и опазват ДЪРЖАВНИТЕ ГОРСКИ ТЕРИТОРИИ , за което имат средства и хора! Дърводобивните фирми имат пари и много адвокати , те изкарват парите на държавните горски стопанства….Дървата масово се подаряват на заводите и няма за местно население..Контролните органи нямат средства и хора за противодействие и си смачкани….Проблемите в горите са много като всеки сектор в БГ…но не са нерешими….нужна е воля от ръководните органи на всички нива и политическата класа…

  2. А сина на тоз плювалник без да ходи на работа взема колкото 3 куб. дърва .Той не краде а ходи да представя Визията. Значи ли това ,че К. Зарков .Корнелията и оня гном Свиленски са мафия?

  3. бъстисвъми майчин език тъ нямъ дъ видим сметкъ и нъ горити (една забрана за 5 или 10 години дъ се сиче:bg сееееееленете му викът мууууууръториум:мисля чи ште се отръзи благотворно нъ колективниъ bg мозъчен къпъцитет)

  4. Гората изчезва.Между дърветата може да се ходи с ТИР без страх.Краде се масово.Рече се поголовно.Циганин дърва не плаща,освен комисионна на горския.Един горски преди години повикан да залови бракониери режещи дърва в 04 часа отказа да дойде.Само каза,че знае кои са и нищо не може да направи,защото са хора на директора.А и не искал да си изяде хляба.Спасение не дебне от никъде.Трябва здрава ръка и честен човек на високото място,а това чудо го няма.И внос няма.Здраве да е.И ние ще си имаме пустиня.Защо не.Нашите гори заминават с камиони и кораби я за Гърция,я за Турция.Иди там и отсечи дърво.Да,ама не.Убит си.Чака те пандиз и солена глоба.Тук е разграден двор.Свобода и слободия,както се казва.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.