Показаха печката-искра по делото "Хитрино"

Ще пазят само цистерни 6 и 10

Части от релсовия път, парче от взривилата се цистерна, печката на твърдо гориво, възпламенила газа, бяха показани в понеделник по време на поредно заседание по делото "Хитрино". То беше изнесено в двора на Следствен отдел в Шумет, където се пазят голяма част от веществените доказателства, които трябва да бъдат предявени на страните. Съдия Румяна Райкова, съдебните заседатели и прокурор Маргарита Георгиева работиха при импровизирани условия. Предявяването стана в присъствието на двамата обвиняеми главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, както и техните защитници.

Процедурата започна с показване на метално парче, част от пробитата цистерна, от която е имало теч на пропилен. Обвиняемите и адвокатите им разгледаха вагонен буфер и парче от жп. релса. Беше показана и печката, която е причина за възпламеняването на газа, според пожаро-техническата експертиза. Известно е, че тя е горяла в дома на семейство Рагуб, от което оцеляха само двете им дъщери. Домът бе сринат от взрива, а сега на мястото вече се издига нова къща.

Според защитата, огледът поставя нови въпроси, които ще бъдат зададени на вещите лица. До момента адвокатите са разполагали само с фотоалбуми, а от тях е трудно да се правят заключения. Според адвокат Петра Свиленова, която представлява частните обвинители от Хитрино, от направеното предявяване на доказателствата се потвърждават тезите на вещите лица за механизма на настъпване на трагедията.

След огледа заседанието по делото продължи в съдебна зала, където бяха предявени още не толкова обемни веществени доказателства.

По късно от съдебната пресслужба съобщиха, че "по искане на съхранителите съдът е върнал на собствениците им всички вагони от злополучния железопътен състав, с изключение на тези под номера 6 и 10". Делото ще продължи на 27 септември с изслушване на вещи лица, изготвили допълнителна пожаро-техническа експертиза, която бе поискана при предходно заседание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право