Поклонение пред паметника на Димитър Талев

На 13 септември в София, по повод 124 години от рождението на класика на българската литература Димитър Талев, пред бюст-паметника на писателя в Борисовата градина се състоя поклонение с участие на десетки граждани и представители на политически партии. За живота, творческото дело и отдадеността на Талев към каузата на Македонските българи подробно говори Любомир Талев, в чиито вени тече кръвта на няколко знатни български рода – на Кузман Шапкарев, на Елисавета Багряна и на Талевия род.

В словото си юристът д-р Любомир Талев проследи образованието на Димитър Талев, издателската дейност (посветил години от живота си на в. „Македония“ и в. Зора“), патриотичните му идеи и житейската драма на писателя, когато след 1944 г. той е репресиран, многократно арестуван и въдворяван в Софийския централен затвор, в лагерите „Свети Врач“ и „Куциян“, в Перник и Бобовдол.

„Димитър Талев е защитник на българщината в Македония. Обвиняван е, че е великобългарски шовинист, едва оцелява в „Куциян“, семейството му е изселено в Луковит. Получава реабилитация чак след 1957 г., когато е освободен и творчеството му е признато. Избран е за народен представител и в ръководството на Съюза на българските писатели, но това закъсняло признание не може да компенсира страданията в продължение на две десетилетия и той умира през 1966 г. Освен че той е един от най-големите български писатели, неговите произведения са източник на патриотизъм, без който нито една нация няма бъдеще“ – обобщи ораторът.

Любомир Талев говори и за рушащата се родна къща на Димитър Талев в гр. Прилеп. Той призова българските институции да закупят къщата, да я ремонтират и да я превърнат в български културен център в Прилеп.

Венци и цветя пред паметника на Димитър Талев поднесоха: Любомир Талев от името на коалиция ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет, Румен Христов – председател на СДС, д-р Антон Койчев – общински съветник, много граждани.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура