Покрай санирането изловиха незаконни преустройства

Обновяват още 7 блока за 4,4 млн.лв.

Покрай санирането по Националната програма за енергийна ефективност в Шумен лъснаха и незаконни преустройства на жилища. Преди да се стигне до обновлението се прави щателно конструктивно обследване на апартаментите и така станало ясно, че някъде шуменци своеволно са бутали стени. Последно в блок на ул."Съединение"83 станало ясно, че едно от панелните жилища е разширено, като са махнати носещи стени, без за това да е имало разрешително.

Настоящият собственик обяснил, че в този вид е закупил апартамента от предишния. Няма опасност за блока, но докато стопанина не отстрани нередностите за своя сметка и не се укрепи апартамента, санирането в блока няма да стартира, каза зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров. От общината обявиха, че проблемът ще се отстрани своевременно, "няма да допуснем 70 семейства да чакат". Подобен случай имало и на бул."С.Велики", но с намеса в общите части.

В средата на август в Шумен трябва да стартира санирането на още 7 кооперации на улиците “Милан Борисов” 15, “Средна гора” 7, “Ген. Столетов” 27, “Неофит Рилски” 6, “Петър Берон” 2, “Съединение” 83 и “Симеон Велики” 67. В обновлението ще бъдат вложени над 4,4 млн. лв. Ще се направи топлинно изолиране на покривите, хидроизолация, мълниезащитни инсталации, подмяна на съществуваща дограма с ПВЦ, топлинно изолиране на външни стени, ремонт на стълбищни клетки и подмяна на осветлението. До 4 месеца строителите трябва да приключат.

За други 20 блока в Шумен санирането вече е завършило.

Коментари

Задължително поле