Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор)

Къща, построена с евросредства. Общо 746 ще бъдат посетени от прокурори и полицаи по време на проверката.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Издирват всички туристи, нощували в частните имоти

Прокурори и полицаи от цялата страна започват масирана акция по проверка на всички 746 “къщи за гости”, построени с 202 милиона лева евросредства. На прицел са и стотици скъпи автомобили, АТВ-та, бъгита, яхти, парапланери и всякакви други превозни средства, които са финансирани от фонд “Земеделие” по европейска програма за развитие на селските райони. Мащабната операция е по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров след появилите се в последните дни информации за имоти, закупени с пари от Европа.

Окръжна прокуратура вече е образувала досъдебно производство за къщата за гости край Сандански за представени неверни сведения по мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности” 2007 - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Отделно е сезирана и КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев, чието име се свързва с имота. Бившият зам.-министър вече е разпитан. Показания са дали и много свидетели, извършени са и три претърсвания с разрешение на съда. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че на 17 април в община Сандански някой е оставил ключ за къщата за гости с молба да не се разбива. Прокурори обаче не получили съдействие и служителите там казвали, че не знаят нищо по случая и нямали спомен кой е оставил ключовете.

Създадени са специални екипи, които ще разлистят лист по лист цялата документация по проектите, подавани по мярка 311. На място полицаи ще влязат във всяка къща, за да установят дали се ползва по предназначение. Ще бъдат изискани заверени копия от регистри за настанените туристи от България и чужбина, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували гости. Ще се изискат от Районните управление на МВР по местонахождение на “къщата за гости” справки за постъпилите регистрационни карти за туристи. Ще се провери и дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща. Полицаи ще издирят всеки от записаните посетители и ще го разпитат дали на определена дата са били в къщата.

Според Румяна Арнаудова някои от собствениците са плащали туристически данък и са отчитали дейност, но след изтичането на 5-годишния срок за мониторинг, те са използвали къщите изцяло за собствени нужди. Има данни, че подобни къщи са изградени в защитени зони или в райони с развит туризъм, където не се допуска европейско финансиране на подобни обекти, каза още Арнаудова.

От прокуратрата казаха, че има индикации за предоставяне на данни с невярна информация при кандидатстването за европейско финансиране. Като пример бе посочена къща, която по всичко личало, че е пригодена за индивидуално жилище. Тя била с отделна спалня и детска стая, боядисана в розово, защото собственикът й имал две момичета.

Разследването ще покаже и дали закупените превозни средства, заложени от бенефициентите като средства за подпомагане на туристическа дейност, се използват за лични нужди и не се развива никакъв бизнес.

“Ако се установи по време на проверките или разследванията, че някои от длъжностните лица от Фонд “Земеделие” е злоупотребило със служебно положение, затворило си е очите, допуснал е и е оторизирал плащане, въпреки очевидните несъотвествия и съмнения за достоверност на информацията, прокуратурата ще повдигне обвинение”, каза Арнаудова.

 

Юристи пред “Труд”: Наказанията са твърде ниски

Санкциите по Наказателния кодекс за този вид престъпление са твърде ниски, казаха юристи. За физически лица наказанието е до 3 години затвор и глоба до 5000 лева. За лице, което управлява или представлява юридическо лице или гражданско дружество, присъдата може да е до 6 г. зад решетките и глоба до 10 000 лева. Интересното е, че в кодекса не е записана конфискация и след евентуална присъда бенефициентите отново ще ползват имотите, финансирани от Европа. При нередности от Фонд “Земеделие” могат да спрат изплащането на финансовата помощ, както и да искат връщане на 100 процента от финансовото подпомагане. Досега обаче едва 17 процента от къщите са били проверени, а много малка част от собствениците им са били санкционирани.

“Може би е редно законодателят да помисли дали да не завиши санкцията, защото това са престъпления, които са с висока степен на обществена опасност. Така ще се въздейства предупредително и възпиращо”, смята Румяна Арнаудова.

 

Говорител на Еврокомисията: Следим развитието на случаите с вилите

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че Комисията наблюдава случаите с вилите в България, построени с европейски средства. “Следим развитието по тези случаи. Не Комисията е тази, която трябва директно да разследва разходването на тези средства. Това се прави от съответните национални власти. По този случай също се води такова разследване, така че ние ще проследим резултатите”, каза Мина Андреева, предаде БНР.

Нормално е да има проверки, защото Европейският съюз дава средства за определена цел и е добре тази цел да бъде изпълнена. Винаги е имало сигнали за нередности, когато говорим за проекти по европейските програми.

 

Десислава Танева: Винаги е имало сигнали за нередности

В моя мандат (Танева е министър на земеделието от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г.) мярката за къщи за гости не е била пускана. Тогава се финализираха вече изпълнени проекти. Нова мярка след това не е била отваряна, именно защото имаше сигнали за нередности.

Най-правилното решение е да се направи проверка на всички проекти с европейско финансиране при създалата се ситуация. Поздравявам главния прокурор Сотир Цацаров за предприетите действия. Ако има пропуски, трябва да се търси отговорност от виновните лица. Но не само от хората, които са изпълнили проектите, а и от контролния орган - Държавен фонд “Земеделие”. Защото отговорността не е само на бенефициентите.

 

 

 

Мехмед Дикме: Порожанов да каже имало ли е чадър от фонд „Земеделие”

Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов трябва да даде отговор, защото именно той беше шеф на фонд “Земеделие”, когато са подписвани договорите по мярката за къщи за гости. Той трябва да отговори-имало ли е чадър от лица от фонда върху хората, получили субсидии по тези проекти.

 

 

По програмата за селските райони

Имало мераклии за самолет и за луксозен катамаран за 1 милион лева

Общо били договорени 1411 превозни средства

Кандидат за финансова помощ от ЕС искал да си купи самолет с отпуснатите пари, разкриха пред “Труд” разследващи. Имало и искане за луксозен катамаран за близо 1 милион лева за круизи по гръцкото крайбрежие. Желанията обаче не били одобрени, след като бил въведен таван на плащанията. Така меракът за част от скъпите превозни средства отпаднали, а други кандидати сами се отказали.

Сключените договори за “къща за гости” по програмата за развитие на селските райони са общо 1062 и са на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн. лв. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв. 300 договора са прекратени по искане на ползвателите или неподаване на заявка за плащане. 15 проекта са отказани на етап заявка за плащане, поради установени несъответствия с нормативните изисквания - с обща стойност 4,3 млн. лв.

Одобрената субсидия за закупуване на превозни средства пък е 21 милиона лева. Общо са били договорени 1411 превозни средства, които да подпомагат за развитието на туризма.

По различни мерки от Програмата са били финансирани покупките на 178 автомобила със средна цена 23 655 лева, толкова АТВ-та, 22 бъгита, 216 велосипеда. Дадени са пари и за 4 джета, 11 лодки (на средна стойност 1 122 лв.), 67 микробуса, 8 моторни шейни по 11 699 лв. всяка, толкова мотоциклета за по 20 000 лева всеки и три парапланера при средна цена от 5740 лв. Най-скъпите коли били четири броя пикапи “Тойота Хайлукс” по около 60 000 лева всяка.

Коментари

Задължително поле