Полицията в Бразилия: Бившият президент Жаир Болсонаро е присвоил бижута на стойност 1,2 милиона долара по време на мандата си

Жаир Болсонаро

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е присвоил бижута на стойност 1,2 милиона долара по време на мандата си, според доклад за разследване на бразилската федерална полиция, публикуван от Върховния съд. Болсонаро беше обвинен миналата седмица за присвояване, пране на пари и престъпен заговор във връзка с луксозни бижута от Саудитска Арабия, съобщава АП.
Разследването е допълнителен натиск върху крайнодесния лидер, който беше президент от 2019 г. до 2022 г., когато загуби изборите от Луис Инясио Лула да Силва.

Болсонаро не е коментирал последния полицейски доклад, но преди това отрече да е замесен в присвояването на бижута. Става въпрос за бижута и часовници, които той е получил като ценни подаръци, докато е бил президент.

Болсонаро вече получи забрана да заема публична длъжност до 2030 г. поради, както заявиха властите, нарушаване на демокрацията, напомня Ройтерс.

Твърденията за бижутата идват, след като Болсонаро беше официално обвинен през март във фалшифициране на сертификат за ваксинация срещу Covid и текущо разследване за участието му в бунтовете през януари 2023 г., които се опитваха да свалят неговия наследник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка