Полският външен министър: Рискът от война в региона на ОССЕ е най-значителен от 30 г. насам

Снимка: Уикипедия

Полският външен министър Збигнев Рау предупреди, че днес Европа е изправена пред един от най-опасните си моменти, като е изложена на най-значителен риск от война от 30 години насам, предава Ройтерс.

"Изглежда, че рискът от война в региона на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) сега е по-голям от всякога през последните 30 години. От няколко седмици сме изправени пред перспективата за голяма военна ескалация в Източна Европа“, заяви Збигнев Рау по време на речта му, представяща програмата на ротационното полско председателство на ОССЕ през 2022 г.

Обръщайки се към пратеници на 57-те членки на ОССЕ, Збигнев Рау не посочи директно Русия, но изброи поредица от конфликти в Грузия, Армения, Молдова и Украйна, в които се твърди, че Москва е замесена.
Полша е сред членовете на НАТО, които се противопоставят на това, което тя определя като ревизионистки амбиции на Русия в Източна Европа.

"Трябва да се съсредоточим върху мирното разрешаване на конфликта в и около Украйна“, добави Рау, като призова за "пълно зачитане на суверенитета, териториалната цялост и единството на Украйна в рамките на нейните международно признати граници".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа