Полският премиер нарече Макрон арогантен и неопитен

Полският премиер Беата Шидло нарече президентът на Франция Еманюел Макрон „арогантен и неопитен" и заяви, че той няма право да се меси в делата на нейната държава.

Размяната на реплики дойде, след като Варшава категорично отхвърли настояването на Макрон да преработи така наречената директива "командировани работници" - противоречиво правило на ЕС, което да даде възможност на компаниите да изпращат временни работници от страни с ниски заплати в по-богати, без да плащат социални такси на местно равнище.

По време на речта на Макрон в българския пристанищен град Варна, френският президент каза, че „Днешната Полша не е държава, която може да показва пътя на Европа, тя е държава, която е решила да тръгне срещу интересите на Европа, в много области“, предаде The Telegraph. "Европа е построена на основата на публични свободи, които Полша, в момента, отнема“, добави френският президент.

„Страната се позиционира в периферията на Европа в бъдеще“, подчерта Макрон и каза, че Полша се е „самоизолирала“. Това не са първите подобни коментари на младия френски президент относно Полша. За последно той призова Варшава, да не третира ЕС като „супермаркет“.

От своя страна, премиера на Полша Беата Шидло отвърна на удара и заяви: „Може би неговите арогантни коментари са резултат от липсата на политически опит, което е разбираемо за мен.“

„Очаквам, че той ще се реваншира за думите си и ще бъде по-сдържан в бъдеще“, заяви тя в интервю за новинарска интернет страница от Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа