Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Полша и икономиката Средната работна заплата е два пъти по-ниска от германската

Скандалът около съдебната реформа в Полша и конфликтът на Варшава с ЕС засега не се отразяват на полската икономика. Според Централната банка на страната и Евростат, полската икономика е една от най-динамично развиващите се в целия ЕС. В началото на юли Централната банка повиши прогнозата си за ръста на БВП през настоящата година от 4,0 на 4,7 процента. В същото време инфлацията се очаква да спадне до 2,3 на сто на годишна база.

Как да си обясним това крещящо противоречие между политическото и икономическото развитие на страната? И има ли наистина противоречие? Отговорът на този въпрос откриваме в актуалното изследване на аналитичното звено на Райфайзенбанк Интернационал. В него се твърди, че доброто състояние на централноевропейските икономики – Чехия, Полша, Словакия, Словения и Унгария – се дължи по-скоро на общоевропейското развитие, отколкото на отделния успех на икономиката на всяка една от тези страни. В най-голяма степен това важи за Полша, се посочва в документа.

Днес конфликтът с ЕС е налице, но полската икономика успя някак да се приспособи към шока и засега се справя с положението. Основната причина за това обаче е евтината работна ръка. По официални данни средната работна заплата в Полша е два пъти по-ниска от тази в Германия.

За самата Полша обаче евтината работна ръка е проблем. Заради ниските заплати повече от два милиона поляци напуснаха страната след приемането на Полша в ЕС през 2004 г. „Без украинците ни очакваше икономическа катастрофа“, признава председателят на полския Съюз на предприемачите и работодателите Цезар Казмирчак. По данни на Полската служба за чужденците, в момента почти 90 на сто от всички молби за разрешително за пребиваване се подават от украинци.

Със съкращения.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Противоречие межде водената от Полша политика и нейното по-бързо икономическо развитие няма. Напротив, точно такава е логиката. Защото търговско-икономическите закони, налагани от бившите колониални държави в ЕС, са такива, че превръщат икономиките на по-слабите в икономическо отношение държави в нещо като колониален придатък кам икономиките на такива силни в икономическо отношение държави, каквито са Германия, Франция и страните от БеНиЛюкс.

  2. При 39 млн.население 2 млн.навън. При 7 млн население 1,5 млн навън. Без да смяташ процентите е ясно кой къде е .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.