Полша се бори за повече американско присъствие (ИНФОГРАФИКА)

Варшава иска да построи „Форт Тръмп”

Най-малко 6000 US военнослужещи искат поляците

Пановете ще получат ескадрила Ф-35 с преференции

Президентите на Полша Андрей Дуда и на САЩ Доналд Тръмп ще подпишат утре споразумение за увеличаване на американското военно присъствие на полска територия с между 1000 и 1500 военнослужещи. Това предадоха световните агенции в навечерието на посещението на полския държавен глава във Вашингтон, което започва в сряда.

Споразумението е резултат от месеци на интензивни преговори между Полша и САЩ, насочени към увеличаване на броя постоянно разположени на полска територия американски военнослужещи от 4500 на най-малко 6000. В рамките на договора между Варшава и Вашингтон се предвижда също така засилване на военния капацитет на въоръжените сили на САЩ на полска територия, включително разполагането на подразделение специални войски и изграждането на полигон за съвместни учения.

Полските власти започнаха преди месеци мащабна лобистка кампания в САЩ, основана върху инициативата за изграждането на постоянна американска военна база на територията на страната, припомнят наблюдатели. Президентът Андрей Дуда дори намекна че съоръжението може да бъде наречено „Форт Тръмп” на името на действащия президент на САЩ.

„Файненшъл Таймс” цитира осведомен източник, според когото споразумението за разширено военно сътрудничество между САЩ и Полша ще бъде подплатено с продажбата на ескадрила изтребители Ф-35 на намалена цена, за полските военновъздушни сили.

Коментари

Задължително поле