Помощ в размер на 80% от заплатата

Държавната хазна да покрие между 5% и 20% от оборота на временно затворените заради Covid-19 фирми, предлага председателят на АИКБ Васил Велев.

Предложение на АИКБ за хората от затворения бизнес

Искат хазната да даде на фирмите между 5% и 20% от оборота им

Може да използват данни на НАП

Държавната хазна да компенсира 80% от осигурителния доход на хората във фирмите, които временно са спрели дейност като мярка срещу разпространението на Covid-19, предлага председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Новата мярка на правителството, насочена към служителите, работещи във временно затворени фирми, предвижда хората да получат по 24 лв. на ден, като кандидатстването може да започне още от днес. Това означава, че хората на непълно работно време ще получат по 12 лв., което е крайно недостатъчно, каза Васил Велев. Според него държавната хазна трябва да компенсира 80% от заплатите, без бизнесът да дава останалите 20%. Причината за това е, че хората, които не ходят на работа, имат и по-малко разходи. А освен това не може хората, които не са на работа, да получават 100% от доходите си, защото в противен случай ще се окаже, че са в по-добро положение от тези, които ходят на работа.

По отношение на фирмите, които в момента са затворени заради Covid-19, с министъра на икономиката Лъчезар Борисов е обсъдено хазната да покрие част от фиксираните им разходи. Защото дори една фирма да не работи, тя има постоянни разходи като например за наеми, застраховки, счетоводство, софтуер, охрана и т. н. Европейската комисия позволява хазната да покрие 90% от тези разходи за микро и малките фирми, и 70% за средните и големите предприятия. Най-лесно това може да стане като държавният бюджет даде като помощ процент от оборота на фирмата през ноември миналата година, но различен процент за различните икономически сектори, обясни Васил Велев. Например при продажбата на електрически уреди хазната може да покрие 5% от оборота, защото в този бизнес продават скъпи стоки на малка търговска площ. При продажбата на текстил и дрехи в някои държави от ЕС компенсират 15% от оборота, при книги, списания и играчки - 10%, а при ресторанти - 20%.

За да стане това обаче от НАП трябва да предоставят данни за отчетения оборот от затворените фирми през ноември миналата година. Помощите за бизнеса не трябва да бъдат взети от Оперативна програма “Конкурентоспособност”, а от бюджета, защото пари има, заяви още Васил Велев. В противен случай парите ще бъдат взети от едни малки фирми, за да бъдат дадени на други.

Коментари

Задължително поле