Помпео: САЩ ще въведат нови санкции срещу Иран заради "Ал Кайда"

Съединените щати ще въведат нови санкции срещу Иран заради предполагаемите му връзки с "Ал Кайда", заяви във вторник държавният секретар Майк Помпео.

Помпео добави, че разузнавателното министерство на Техеран помага на "Ал Кайда", докато организацията "защитава" Иран.

Без да предостави твърди доказателства той посочи, че „Ал Кайда“ е създала своя нова "домашна" база в Иран и че Съединените щати имат по-малко възможности да се справят с групата, тъй като тя се е "заровила" в близкоизточната държава.

Оставайки само осем дни до края на президентството на Доналд Тръмп, Майк Помпео твърди, че Иран е осигурил убежище на лидерите на "Ал Кайда" и е подкрепил групировката, въпреки известен скептицизъм в разузнавателната общност и Конгреса по този въпроса, посочва Ройтерс.

През миналия ноември "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Абу Мухамад ал-Масри от "Ал Кайда", обвинен в помагането за организирането на бомбардировките през 1998 г. над две американски посолства в Африка, е бил убит от израелски оперативни служители в Иран. Иран опроверга доклада, като заяви, че на негова земя няма "терористи" на Ал Кайда.

Майк Помпео каза, че присъствието на Ал-Масри в Иран не е изненада и добави:

"Присъствието на Ал-Масри в Иран сочи причината, поради която сме тук днес ... "Ал-Кайда" има нова домашна база: това е Ислямска република Иран".

Той също така заяви, че връзката Иран-Ал Кайда е "масивна сила за злото по целия свят" и продължи да обвинява Техеран, че е помагал за планирането на атаките от 11 септември срещу САЩ.

САЩ вече въведоха редица санкции срещу ирански формирования, като последните бяха насочена към иранската стоманодобивна индустрия.

Коментари

Задължително поле