Помпео с изненадваща визита в Иракски Кюрдистан

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео направи изненадваща визита в Ирак, съобщи AFP.

Той проведе разговори с лидерите на иракски Кюрдистан, чиито сили са ключови съюзници в борбата срещу „Ислямска държава“, в регионалната столица Арбил.

Преди това Помпео посети Багдад, където се опита да успокои иракските власти, че Вашингтон остава ангажиран с борбата с ислямистката групировка.

Държавният секретар на САЩ заяви в сряда, че Турция е поела ангажимент да защити кюрдските съюзници на Вашингтон, борещи се с джихадистите, по време на изненадващо посещение в Ирак, за да намали опасенията за изтеглянето на американските войски от Сирия.

Помпео, който говори в иракската кюрдска регионална столица Арбил, заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е дал уверения на сирийските кюрди и планът за изтегляне на САЩ е непроменен.

"Важно е да направим всичко възможно, за да гарантираме, че онези, които са се борили с нас, са защитени и Ердоган е поел ангажименти, той разбира това", каза Помпео пред репортери. "Той (Ердоган) говори, че терористите са екзистенциална заплаха, ние признахме, че има заплаха за Турция от терористи и ние ще подкрепим Турция по този въпрос."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини