Поне 300 хил. евро за къща в полите на Витоша

Луксозни имения в полите на Витоша струват 8-цифрени суми.

Някои дават за луксозно имение 8-цифрени суми в евро

По-евтино е преди Акт 16

Цените на къщите в полите на Витоша започват от 300 хил. евро. Но продават и имения за 8-цифрени суми в евро, разказаха брокери на имоти. Пандемията от Ковид-19 подтикна хората да бъдат възможно най-близо до природата, поради което немалко столичани започнаха да търсят къща или апартамент със собствен двор в покрайнините на града.

Най-предпочитаните столични райони за живеене в къща с двор са Бояна, Драгалевци, Симеоново, вилна зона Малинова долина, Горна баня, Бистрица, Панчарево и Лозен. В тези райони цените на къщите са много високи.

Най-предпочитани от купувачите в София са имоти в сгради ново строителство в така наречените “южни райони”, обясниха брокери. Но това понятие става все по-обширно. За “южен район” вече се смятат тези от центъра на града до полите на Витоша, както и всички граничещи и близки до Южна тангента, от село Лозен и Панчарево, чак до Горна Баня и Овча Купел. Някои от тези райони са подходящи за нискоетажно строителство на къщи и комплекси от къщи, а други са в по-силно урбанизирани зони, до главни пътни артерии, като бул. “Черни връх”, и са подходящи за високи сгради с над 20 етажа и стотици жилищна в тях.

Много купувачи искат напълно завършен и дори обзаведен апартамент. Но предлагането на такива имоти на пазара е ограничено. Обзаведените имоти в добро състояние и на атрактивна локация са на много високи цени. Същевременно купувачите не бързат да сключат сделка. На пазара на имоти има промяната в поведението на купувачите, които вече проявяват повече търпение и търсят възможно най-добрата сделка за тях, дори да се наложи да изчакат малко повече, преди да я сключат, обясняват брокери. Купувачите следят пазара и не са готови да придобият имот на всяка цена, както беше по времето на рекордно високата инфлация, когато заради бързо покачващите се цени хората искаха бързо да сключат сделка.
По-евтино излиза купуването на апартамент в новоизграждани жилищни сгради, в техния по-ранен етап на строителство. При тези имоти цените са с около 25-30% по-ниски от цените на завършени апартаменти с Акт 16 в съседни сгради на същата улица.

Повишава се интересът към имоти „на зелено“

Завършените са по-скъпи

Високите цени повишават интереса на купувачите към имоти “на зелено”. Апартаментите, които нямат Акт 16, са привлекателни за много купувачи, тъй като цените им са по-ниски с 25-30% от тези на завършените жилища, разказаха брокери. Конкретната цена зависи от степента на завършеност на имота.

При сделка “на зелено” купувачите имат по-голям избор от жилища в новата сграда. Ако изчакат жилищата да бъдат завършени, изборът ще бъде по-малък тъй като често голяма част от апартаментите вече са продадени. Разбира се, има и предприемачи, които не продават “на зелено”, а пускат апартаментите на пазара чак след завършване на сградата.
При покупка “на зелено” човек може да постави конкретни изисквания към строителя, като например да обедини два апартамента в един по-голям или какво да бъде разпределението на стаите. Но много купувачи предпочитат завършените жилища, защото така могат да ги видят и да преценят дали им харесват.

Някои хора пък предпочитат да купят терен, върху който да построят къща. Предимството на този вариант е, че къщата ще бъде точно според изискванията им. Строителството на къща обаче е свързано с доста време и усилия.

В Австрия и Германия искат над 4000 евро за квадрат

Най-евтино е в Босна и Херцеговина

Във Австрия средната цена на жилищата е над 4000 евро за кв. метър.
В Австрия, Германия, Франция и Норвегия всеки квадрат в нова жилищна сграда струва над 4000 евро, пише в анализ на международна консултантска компания. Но държавата с най-скъпи имоти, която е включена в класацията на компанията, е Израел. Там средната цена на квадратен метър жилищна площ е 5701 евро.

На второ място в класацията на компанията е Австрия, където средната цена е 4925 евро на кв. м. Германия остава на трето място със средна цена на жилищата от 4800 евро/кв. м. Топ пет на страните с най-скъпи имоти се допълва от Франция и Норвегия, където жилищата струват съответно средно 4639 евро/кв. м и 4204 евро/кв. м.

В другия край на класацията най-ниската средна цена на сделки за нови жилища е в Босна и Херцеговина - средно 1237 евро/кв. м. Следва Гърция със средна цена 1330 евро/кв. м. На трето място е Румъния с цена от 1417 евро/кв. м. В диапазона от 1500 евро до 3000 евро за кв. м продават нови апартаменти в страните от Южна Европа, като Португалия (1723 евро), Италия (2371 евро) и Испания (2663 евро), както и в някои страни от Централна и Източна Европа, като Сърбия (1785 евро), Словения (1927 евро), Полша (1975 евро), Хърватия (2189 евро) и Унгария (2300 евро).

Сред най-скъпите градове са Париж и Мюнхен. Там трябва да платите средно над 10 хил. евро за кв. м жилищна площ. Но от включените в класацията на консултантската компания градове, най-скъп е Тел Авив, където средната цена на ново жилище е 14 740 евро на кв. метър. На следващите места са Париж (14 622 евро) и Мюнхен (11 400 евро). В диапазона между 7500 евро и 9999 евро за кв. м са средните цени на жилищата в Лондон (9163 евро), Франкфурт (8000 евро), Йерусалим (7982 евро), Амстердам (7775 евро) и Осло (7548 евро). Интересното е, че има и градове със скъпи имоти, които не са столици. Например Корк Сити (Ирландия), Милано (Италия), Клуж-Напока (Румъния) и Барселона (Испания).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти