Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Португалия погва вноса на боклук

Италия е страната, изпращала най-много боклук към португалските сметища през 2018 г., но отпадъци са пристигали и от Малта, Ирландия, Гърция и други държави.

Ще преразглежда лицензите и таксите за импорт

Правителството на Португалия обеща спешни мерки по проблема с боклука, внасян от други страни и изхвърлян на сметища в страната, предаде Ройтерс.

Близо 330 000 тона смет от т. нар. кехлибарен списък, включително отпадъци, съдържащи опасни субстанции, за които е необходимо предварително одобрение, са пристигнали в Португалия от чужбина през 2018 година. Това е увеличение с 53% спрямо предходната година, уточнява местната агенция за опазване на околната среда.

Близо 110 000 тона от този боклук са се озовали на сметища, а останалите са били предадени за преработване в суровини.
Местни жители в Португалия се обединиха и създадоха собствени еко движения срещу сметищата, организираха протести, петиции, а една група дори планира да заведе дело срещу министерството на околната среда.

Лисабон смята да преразгледа лицензите за получаване на органични отпадъци на сметищата и да ги анулира, “когато това е оправдано”.

Страната стана изгодна дестинация за боклука заради ниските такси за депониране – 9,90 евро на тон през 2019 г. спрямо средната европейска цена от 80 евро на тон. Сега Лисабон възнамерява да увеличи тези такси.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.