Поругаха гроба на Стефан Стамболов

Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Охранителната фирма, допуснала посегателството, ще плати щетите. Вече възстановяват открадната скулптура

Общината чисти растителност с 1 млн. лв., за да подобри сигурността

]Вандали събориха надгробния паметник на Каблешкови в Централните софийски гробища.  Снимки: Цветан Томчев
Вандали събориха надгробния паметник на Каблешкови в Централните софийски гробища. Снимки: Цветан Томчев

Дръзко посегателство е извършено над гроба на Стефан Стамболов, сигнализира общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера. Вместо с бронзов бюст, паметникът на великия български държавник в Централните софийски гробища завършва с две метални тръби. Вандалите са посегнали и на гроба на Каблешкови, екип на “Труд” засне счупената и съборена плоча. В момента на нея се намира само петното, където е стоял барелеф, преди да бъде откраднат. На мястото са погребани племенникът на Тодор Каблешков и виден български юрист Антон Каблешков, както и Люба Митова Каблешкова, инж. Стоян Митов и Хили инж. Ст. Митова.

Преди три дни строшените паметници са забелязани от граждани, които са сигнализирали ВМРО, а оттам се опасяват, че случаят е още от края на юни. Подаден е сигнал на 16-и юли, но се изяснява дали не става дума за по-предишен период, обясниха пред “Труд” от МВР. Започнало е разследване.

Според Контрера има сериозен дефект в сигурността в гробищните паркове в София. “Случилото се е недопустимо и имаме колосален провал на охранителна полиция към Второ районно управление, и на охранителната фирма. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има охрана. Питам аз какво правят тези патрули и къде са, когато вандалите вилнеят”, коментира Контрера пред “Труд”. По думите му, Столичната община тази година е дала 1 млн. лв. за разчистване на растителност в гробищата в София, за да може да има по-добра видимост за охраната.

От СДВР обясниха на екипа ни, че полицаите, които охраняват района, не влизат изобщо в парка, ако нямат получен сигнал за нарушение. Задължени са само да правят обходи около гробищата. От фирма “АСО-София” ООД, охраняваща Централните софийски гробища, казаха, че там имат 7 денонощни поста, от които 4 стационарни. 3-те мобилни правят постоянни обходи с автомобили. С опазването на сигурността са ангажирани 96 техни служители.

“В тези два дни, откакто е започнало разследването, се снемат доказателства от видеонаблюдението”, обясни шефката на общинското предприятие “Гробищни паркове” Райна Божичкова. “Охранителната фирма се е свързала с автора на скулптурата и в момента той е започнал работа по възстановяването”, каза тя. “Започваме да възстановяваме, тогава предполагаме, че вече сме отписали бронзовия бюст и не можем да го намерим?”, се зачуди Карлос Контрера.

Откраднатата скулптура на Стамболов е дело на сина на писателя Николай Хайтов-Александър Хайтов. Скулпторът е автор и на паметника, изобразяващ цар Самуил със светещи очи.

Какви глоби и наказания ще последват за охранителите и извършителите ще се изясни след края на разследването, съобщи Божичкова. Тя увери, че охранителната фирма по договор трябва да възстанови щетите и на двата паметника. В парка има по 14-15 жалби месечно за вандализъм над паметници и дървета. В началото на годината има случай с четирима задържани.

 

Полицаите ги познават

60 човека вилнеят безнаказано

Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, полицейските патрули не се справят с вихрещите се по софийските гробища банди. Така вандалите чупят паметници, вършат измами из гробищата, прилъгвайки опечалени да им поправят паметника, който самите те преди това са счупили. Измамите причинили щети за десетки хиляди левове, твърди той. “От полицията имат поименен списък кои са възможните заподозрени. Става въпрос за група от 50-60 човека контингент, която непрекъснато прави подобни изстъпления на гробищата. Знаят им и кътните зъби, и въпреки това тези хора продължават да върлуват. Това е много сериозен въпрос, който трябва да се насочи към началника на Второ районно управление”, каза пред “Труд” Контрера.

 

В старата българска столица

Потрошили мемориала на съпругата на Ботев

Забравена от обществеността

03-02-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0Вандали са вилнели преди месец и счупили отливката със снимката върху паметната плоча на гроба на съпругата на Христо Ботев - Венета Ботева във Велико Търново. Той се намира в парка “Дружба” и е редом до този на Иванка Ботева. Злосторниците са строшили керамиката, като са я ударили с твърд предмет.

“Гробът на Венета Ботева е забравен от обществеността. Рядко се появяват цветя пред паметната плоча. Много от младите хора дори не знаят, че съпругата на великия революционер и поет Христо Ботев е родом от старата българска столица”, обясняват търновци. Те допълват, че останките на съпругата на Ботев са положени до тези на дъщеря й - Иванка Ботева.

В старата столица има улица, която носи името “Венета Ботева” и детската градина, чийто патрон е Иванка Ботева.

 

Шефът на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов пред „Труд”:

Вандалщината трябва да се спре със закони

02-03-vejdi- Г-н Рашидов, как ще коментирате поредното посегателство върху паметници на видни българи?

- Неслучайно първото нещо, което направих, като станах министър, беше да се разшири парцел № 1 и да се създаде Алея на българските творци. Винаги съм осъзнавал, че гробищата са не място, където просто да погребем някого - там седи паметта на нашите родове. Народ, който поругава или няма отношение към миналото, много трудно може да се нарече народ с бъдеще.

- Имате ли сведения тя да е била обект на посегателства?

- За щастие, след като я ремонтирахме, тя се превърна в приятно място, на което може да се отиде дори нощем. Аз смятам, че вандалщината трябва да се спре именно чрез действащи закони и правилници, защото неприлагането на законите също може да се нарече форма на вандалщина.

- Докъде стигна работата по Законопроекта за гробищата и гробищните паркове, който внесохте в края на миналата година?

- Юридически екип се произнася по текстовете, преди да дойдат при нас в Комисията по културата и медиите и в другите парламентарни комисии. Направил съм неофициално сметка, че ако всеки човек внесе по 3 или 4 лева такса за поддръжка на фамилен гроб, който притежава, то на месец се събира сума между 300 - 400 000 лева. Едни такива приходи биха били много полезни за управлението на тези места. Така е в много други страни.

 

За собствена сметка

Във Варна наследници полагат грижи

За гробовете на най-известните личности, чиито тленни останки са в централните гробища на Варна, се грижат наследници, доброволци и предимно служителите от общинското предприятие "Обреди", като разходите са за собствена сметка.

Сред най-бележитите личности, погребани там, са капитан Петко Войвода, творецът на архитектурата на Варна Дабко Дабков, един от бащите на българската археология Хермин Шкорпил, създателят на Морската градина Антон Новак. Вечен покой във Варна намират моряците от германската подводница УБ-45, потопена на 6 ноември 1916 г. в близост до северното крайбрежие. На централните гробища са погребани още първата българка с висше образование по медицина д-р Анастасия Головина, митрополит Симеон и др. Духовният баща на енорията е бил погребан първо до катедралата "Св.Успение Богородично", но след това костите му са били преместени в централните гробища. Така се случва и с други бележити българи, погребани първоначално в Морската градина и преместени след изграждането на траурния парк на Варна през 1935.

 

Опит

Камери и охрана за 360 дка в Шумен

Цветелина Георгиева

ТРУД Шумен

В Гробищния парк на Шумен не са постъпвали оплаквания на вандалски посегателства. Служители обясняват, че понякога има сигналите за изчезнали фенери от гробовете, но уточняват, че те едва ли напускат територията на траурното място, по-скоро си сменят местата.

“В Гробищния парк на Шумен през деня има жива охрана, денонощно всички подходи към него са и под наблюдението на 12 камери. Освен това парка е и ограден”, обясни пред “Труд” Златин Кайряков, управител на общинското предприятие “Паркове и обредна дейност”.

Коментари

Задължително поле