Порязаха ГЕРБ с правилата за ЦИК

Очакват се разправии по време на консултациите

Първата партия не може да получи допълнителна бройка

“Демократична България” и БСП с бонус допълнителен мандат

ГЕРБ е единствената партия, прецакана от правилата за назначаване на новия състав на ЦИК. Математици коментираха пред “Труд”, че експертите които са подготвили процедурата, за която отговаря президентът, по странен начин са приложили метода на Хеър-Ниймайер.

Депутатите решиха, че ЦИК ще се състои от 15 членове, а от “Дондуков” 2 трябваше да кажат как ще се разпределят между партиите от НС мандатите в комисията. При прилагането на метода на най-големия остатък (на Хеър-Ниймайер) най-напред е определена квотата на Хеър - 240 мандата са разделени на 15 - колкото са членовете на ЦИК. Квотата е 16. След това депутатските мандати на всяка партия се делят на 16. Според математици и експерти по изборите обичайната практика е за база да се вземат не броя мандати, а получените гласове на всяка партия. Ако за база бяха взети гласовете, ГЕРБ щеше да има 5 мандата в ЦИК, изчислиха бивши членове на комисията.

Проблем има и при втория етап на разпределяне на незаетия брой членове. В методиката на “Дондуков” 2 е посочено, че “допълнителен мандат получава партията или коалицията с най-голям остатък. Партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция (чл. 46, ал. 8 от Изборния кодекс). Това е нов текст от последните промени на Изборния кодекс. Досегашната практика бе при равни остатъци чрез жребий да се определя при коя партия отива допълнителния мандат. След промяната първата партия, получила най-много гласове на практика никога не може да вземе мандат от преразпределяне на остатъците. В случая облагодетелствани са “Демократична България” и БСП, които имат еднакви остатъци с ГЕРБ. Двете формации се сдобиват с по един допълнителен член в ЦИК, за ГЕРБ бонус няма.

Очакват се разправии по темата по време на утрешните консултации при президента Румен Радев. Според ГЕРБ скандална е и идеята чрез жребий да се определи шеф на ЦИК, в случай, че партиите не постигнат съгласие по темата.

Премиерът в оставка коментира промените в Изборния кодекс

Борисов: Ще джуркаме топчета за председател на ЦИК

Навсякъде трябвало да има хартия

Отсега ви казвам, че председател ще бъде от партията на депутата Трифонов, прогнозира Борисов.

“Естествено, че председател на ЦИК трябва да излъчи победилата партия, но ако не се договорят, а те ще го направят, ще вземат една сфера и ще джуркат и на който му се падне председател. Страхотно изборно законодателство - ще джуркаме топчета за председател.” Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов докато изчакваше поредната доза ваксини срещу COVID-19.

“Помня на мажоритарните избори - от 31, ние взехме 28. Каквото искат да правят, ние се готвим при всякакви правила, съдията колкото и да ти пречи, ако си добър, ще победиш. Отсега ви казвам, че председател ще бъде от партията на депутата Трифонов и заместник от някоя от другите партии”, каза той.

Исках да питам и г-жа Антоанета Стефанова, да чуя интервюта с нея... Чух една госпожа (б. р. Наталия Киселова) да казва, че ще гласуваме по смесена система - с машини и хартия, а в Изборния кодекс г-жо доцент, ясно е казано, че е само с машини. Ама сега за чужбина където най-много говореха нямало да има машини”, коментира Борисов промените в Изборния кодекс.

“Чух още доста неща, че навсякъде трябвало да има хартия. Бюлетините се печатат в БНБ, но протоколите при един мастит депутат от БСП. Сега проблемът бил в броенето, но никой не знае как и къде ще има видеонаблюдение. От къде и кога ще купят камери? Те в желанието си да мъстят се сговарят”, каза още Борисов.

Реконтра

Трифонов: Борисов се опитва да припише техни грехове на новите партии

Слави Трифонов

“Тъй като силата е в истината, ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата.
ГЕРБ и техните медийни слуги продължават да тръбят, че бързото обнародване на промените в Изборния кодекс е “грях, срамота, светотатство”.

Нека припомним на коалицията ГЕРБ-СДС-Любен Дилов-син (последният е някакъв вариант на котката на Шрьодингер - хем не е от ГЕРБ и СДС, хем е) какво се случи 10 дена преди президентските избори на 6.11.2016 г.” Това написа във Фейсбук лидерът на ПП “Има такъв народ” Слави Трифонов. Той припомня няколко случая на бързи промени на Изборния кодекс.

На финала на поста си припомня, че машините за гласуване “бяха закупени от тяхната ЦИК”. “9600 машини за 43 милиона лева с ДДС. Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК. Друга много малка подробност е, че преди последните избори тяхната ЦИК отказа независим одит на въпросните машини за гласуване с мотива, че държавните институции, които извършват проверките, са независими.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика