Посланикът на Венецуела: Подкрепата за самопровъзгласилия се президент Гуайдо е срещу международното право

Страната ни не е на ръба на колапса, но е затруднена от санкциите на САЩ, каза Ориета Капони

В този момент да се подкрепи самопровъзгласилият се президент Хуан Гуайдо, това означава да не се съблюдават принципите на международното право, защото и друга държава може да изпадне в ситуация като нашата. Това заяви Н. Пр. Ориета Капони, посланикът на Боливарската република Венецуела в България, по Канал 3.

"Преди всичко искам да отбележа, че международната общност е много по-голяма и многобройна, за да се говори само за САЩ и страните от ЕС. Страните, членки, които са в ООН, са 194, а подкрепилите Хуан Гуайдо са не повече от 50", изтъкна Н. Пр. Ориета Капони и припомни, че България е закрила своето посолство в Каракас през 2012 г. "по финансови причини, както обясниха".

Тя посочи, че евентуална покана за посещение на президента Румен Радев е от компетенцията на правителството на Николас Мадуро.

Н. Пр. Ориета Капони изтъкна, че "Венецуела не е на ръба на колапса, тя е икономика, която е затруднена, блокирана от Съединените щати. Счита се, че санкциите и блокадата - престъпни и незаконни, са стрували 35 милиарда долара на Венецуела.

Венецуела няма нужда от хуманитарна помощ, а има нужда да й върнат задържаните средства - около 1,6 милиарда евро само от Великобритания", посочи Н. Пр. Ориета Капони.

Тя увери, че народът и армията са готови да защитят страната, и увери, че няма нито една чужда военна база в страната.

Запитана каква е средната месечна заплата в страната, тя избягна да споменава конкретни цифри: "Заради икономическата война, санкциите на САЩ и Европа, логично е икономиката да е затруднена, както и заплатите. През 2018 г. правителството увеличи 5 пъти заплатата, а през януари бе увеличена с 30%".

"Не мисля, че трябва само и единствено да се посочва колко долара е средната заплата, по-важното е с тях какво може да се купи. В нашата държава има субсидирани от правителството продукти, които се продават на ниски цени, на всеки 2 седмици се раздават на всички семейства продукти от първа необходимост", каза Н. Пр. Ориета Капони.

"Във Венецуела живеят над един милион европейци, не само италианци, но и испанци, португалци, и винаги нашата страна е приемала изключително гостоприемно хора от цял свят.

Във Венецуела имат инвестиции, фирми, не само италиански, Португалия и Испания, но и на Китай, на Русия, на Индия", изброи посланикът на Венецуела.

Коментари

Задължително поле