Посланикът на държавата Израел: Нашата болка е за всички жертви

Точно в 17,23 часа започна церемонията - възпоменание на загиналите израелски туристи в жестокия атентат на 18 юли 2012 г.

Тогава камикадзе взриви раница-бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи, пристигнали от Тел Авив. Загинаха петима израелци и българския шофьор, а 35 бяха ранени.

6 години след атентата няма осъдени, но извършителите са известни.

"Вярваме в правосъдната система на България и че извършителите от Хизбула ще си получат наказанието", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиян. "За мен е много трудно да забравя какво се случи тогава, тъй като бях свидетел. Пристигнах с екипите, за да оказваме помощ на пострадалите. Ние сме обект на непрекъснати терористични атаки и нашата болка е за всички жертви", каза още посланикът на Израел.

30 души, близки на загиналите от терористичния акт присъстваха на възпоменанието. Те пристигнали преди няколко дни и били в непрекъснат контакт с Н. Пр. Ирит Лилиян.

img-6d424e752156f1f1393c54359f565e8f-v

Сред официалните лица бяха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител Вълчо Чолаков, главният секретар на МВР Младен Маринов, представители на дипломатическия корпус, депутати и двама заместник министри.

Зам.-министъра на МВР Стефан Балабанов се обърна към присъстващите: "Никакви думи на съпричастност няма да върнат щастието във вашите очи. Лицето на терора няма граници цвят и милост. На тази дата преди 6 години МВР и всички служби за сигурност преминаха в друг етап на действие - с нашите приятели от Израел и рано или късно извършителите ще бъдат намерени.

Равин отслужи религиозен ритуал, а всички станаха на крака, като имената на загиналите бяха назовани един по един. Майки на погубените в атентата запалиха свещи, а десетки институции поднесоха венци и цветя на паметника. Венец изпрати и Главният прокурор Сотир Цацаров.

Коментари

Задължително поле