Посланикът на Русия у нас: Българската позиция за инцидента в Керченския пролив беше премерена

Тази провокация е организирана от Порошенко заради президентските избори в Украйна, каза Анатолий Макаров

Българската позиция във връзка със случилото се в Керченския пролив беше нормална и премерена. Това заяви посланикът на Русия в България, Анатолий Макаров, пред български медии във връзка с инцидента от 25 ноември, при който се стигна до конфронтация между руски и украински кораби, и последвалата позиция на България.

"Чух изказването на г-н (президентът Румен) Радев на пресконференцията с президента на Полша, и становището на г-н (премиера Бойко) Борисов. Смятам, че изявленията са премерени. Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Това е абсолютно нормално", коментира Макаров.

Посланикът представи и версията на Русия за случилото се. "Сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна. В действителност всичко беше абсолютно по друг начин", каза Анатолий Макаров.

На 25 ноември сутринта два военни катера и влекач навлязоха в териториални води на черноморския басейн, в Черно море. Те вървяха от Одеса и се движеха в посока мост през Керченския пролив. Разбира се, когато военни кораби навлизат териториални води на каквато и да е държава, включително България, сигурен съм, тази страна има право да попита кой е той, какво е това и накъде тези военни кораби вървят. Никакви отговори не сме получили. На запитванията ни корабите, тези два катера и влекач, мълчаха. У нас се появи въпросът какво се случва. Защото там, както ви е известно, се намира Керченски мост, вход в Керченския пролив, и съответно този мост има стратегическо значение за Русия. Той съединява Русия и Крим, напомни посланик Макаров.

"В тази ситуация се опитахме да спрем тези кораби. Те правеха всичко възможно да избегнат съприкосновението с нас и маневрираха из акваторията недалеч от Керченския пролив. След това определен период от времето сме се опитвали да ги спрем, след това, когато един от украинските катери въведе в бойна готовност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по съответен начин – преминахме към активна фаза и към задържане на тези кораби. Тези кораби бяха задържани и след това докарани в порт Керч, след което беше проверено състоянието им", каза Анатолий Макаров.

По думите му, сред украинските екипажи са идентифицирани двама офицери от Службата за сигурност на Украйна, които са координирали провокацията. "По съответен начин тези хора са задържани и преместени в Симферопол, където се определя мярка за неотклонение. В дадения случай, доколкото разбирам, дума става за тяхното задържане поради незаконно пресичане на границата на Руската Федерация", обясни Макаров.

Тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна, коментира посланикът: "Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на низкия му рейтинг. Затова беше въведено военно положение".

Според Анатолий Макаров, военното положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендански час и т.н.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия